Uobičajena slika u Joga Studijima, ne samo u Srbiji već i u svetu, je da većinu vežbača čine žene. Otprilike, taj odnos je 80% prema 20% u korist žena. Da li to znači da Joga pomaže samo ženama, a da su muškarci koji vežbaju Jogu tu jednostavno zalutali?

Istina je da redovno vežbanje Joge podjednako koristi ženama i muškarcima. Pa, gde onda leži problem izostanka većeg broja muškaraca u Joga studijima? Mi mislimo da je to verovatno zbog nedovoljne informisanosti, postojanju pogrešnih predubeđenja, nezainteresovanosti, drugačijeg sistema vrednosti i prioriteta, a možda i strahu da se proba nešto drugačije od standardnih vidova rekreacije.

Nije nam namera da ulazimo u dublju analizu ovakve situacije, ali pomenućemo samo da veliki broj vrhunskih sportista redovno vežba Jogu i ona im pomaže da budu najbolji u tome što rade. Svi već znamo da najbolji teniser sveta, Novak Đoković, vežba i preporučuje Jogu svima. Ali, da li ste znali da i NBA zvezde vežbaju Jogu da bi predupredili povrede ili da bi se što brže oporavili od povreda. Ovde možete pročitati kako Joga pomaže LeBron James-u. U vezi upravo završenog svetskog prvenstva u fudbalu, pomenućemo i aktuelne svetske šampione, fudbalsku reprezentaciju Nemačke koja već godinama sa sobom na turnire vodi instruktora Joge. Više o tome možete pročitati ovde.

Jake Panasevich je Joga instruktor koji se specijalizovao u držanju časova Joge muškarcima. Nedavno je objavio tekst u kojem opisuje 7 koristi koje muškarci imaju od redovnog vežbanja Joge. Tekst smo preveli i izlažemo ga u nastavku, a originalni tekst možete pročitati ovde.

7 razloga zašto muškarci treba da vežbaju Jogu

Iako žene i dalje čine većinu na Joga časovima, postoji snažan pokret kod muškaraca da ne samo probaju Jogu, već i da teže Joga načinu života i van Joga studija. Muškarci imaju podjednake koristi od redovnog praktikovanja Joge kao i žene.

Joga olakšava i ublažava bol i posledice povrede

Većina muškaraca dolazi na Joga časove zbog postojanja povreda i bolova, posebno u predelu leđa, kolena i zglobova. Joga koristi kontrolisane pokrete, precizno poravnanje, biomehaniku i dah da efikasno pročisti i otkloni blokade iz vašeg tela, istovremeno minimizirajući rizik od povrede. Bezbednost i poravnanje su apsolutno prvi prioriteti u Jogi. Joga zahteva da se ne ide dalje od onoga što ste u stanju da uradite bezbedno. Jasne fizičke instrukcije i držanje pažnje na dahu sprečavaju nas da pređemo svoje sopstvene fizičke granice i da se povredimo. U Jogi uvek postoji varijacija ili modifikacija položaja koji će biti bezbedna, a u isto vreme za nas predstavljati izazov i učiniti da napredujemo. Već tokom prvog meseca redovne Joga prakse, vi ćete ublažiti bol i efekte povrede, čak i više od toga, Joga će pomoći da svoje zdravlje postavite na potpuno novi nivo.

Joga čini da vaše telo bude fit, fleksibilno i snažno

Mnogi muškarci kažu „Ja nisam dovoljno fleksibilan da radim Jogu“. To je isto kao da kažete „Ja nisam dovoljno snažan da dižem tegove“. Joga poze su tako osmišljene da efikasno osnažuju telo i otklanjaju blokade. Joga će vas učiniti fleksibilnijim, lakšim i na mnoge načine jačim nego bilo koja druga fizička aktivnost i to bez narušavanja zdravlja svog tela. Uz pomoć strpljenja i redovne prakse, postaćete otvoreniji nego što ste ikada zamišljali. Pravilna kombinacija snage i pokretljivosti je ključna, bilo da ste profesionalni sportista ili da želite da starite dostojanstveno. Vi ćete tonirati i ojačati mišiće za koje niste ni znali da ih imate. Mali mišići leđa koji su atrofirali od kancelarijskog posla će dobiti dugo očekivano buđenje. Ukoliko ste posvećeni redovnoj Joga praksi, postaćete vitka, snažna i fizički fit osoba.

Joga će predstavljati zabavan izazov za kojim žudite

Joga je mnogo više od običnog sedenja, mrmljanja nečega u svoju bradu i pričanja o svojim osećanjima. Kao bivši rvač, ja mogu iskreno da kažem da su neki časovi Joge zahtevniji od bilo kog treninga koji sam ikada uradio. Vežbajući Jogu naučićete kako da izazovete sebe bez razvijanja osećanja takmičenja. Takmičenje rezultira povredama. Većina muškaraca dolazi iz atletskog ili poslovnog okruženja, gde je konkurencija žestoka. Joga vas uči kako da izazovete sebe inteligentno i bez potrebe za previše agresivnosti. Učenje novih poza i posmatranje stvarnog napretka je zarazno. Opušten, saosećajan stav u Jogi će vam pomoći da ne uzimate sebe previše ozbiljno, čak i u momentima kada se obilato znojite.

Joga će pomoći da popravite svoj režim ishrane, san i celokupno zdravlje

Kada počnete da osećate fizičke koristi od vežbanja Joge, vi prirodno počinjete da menjate svoje navike u ishrani i spavanju. Više nećete želeti da pojedete pola kilograma sladoleda ili da preko vikenda ostanete budni do ranih jutarnjih časova, jer ćete znati kakav efekat to ima na vaše zdravlje. Tokom vežbanja Joge, primetićete da je vaš um tako fokusiran na to što upravo radite, da je nemoguće da mislite o svom poslu, računima ili bilo čemu drugom. Videćete da ste potpuno prisutni ovde i sada i da snažan, pun fokus čini um mirnim i opuštenim. Posle Joga časa osećaćete se uzemljeno i opušteno. Kombinacija pri kojoj se telo i um osećaju fantastično je recept za stvarne i zdrave promene načina života.

Joga će vam omogućiti da duže i efikasnije radite stvari koje volite

Cela poenta Joge je da živite život punim plućima. Bilo da volite da trčite, pecate, igrate golf ili košarku, putujete ili se igrate sa svojom decom bez opasnosti da se povredite – Joga će vam pomoći da radite stvari koje volite bolje i duže. I dok su Joga poze zabavne i snažne alatke, one same nisu poenta. Ono što je bitno je da kada se osećate sjajno, vi ste tada zaista u prilici da uživate u životu.

Joga vas čini efikasnijim i ublažava stres

Na radnom mestu, u sportskoj areni, u prodavnici ili tokom porodičnih okupljanja, vi se suočavate sa mnogim izazovima. Joga vežba vaš um da bude miran i pribran, pogotovo u stresnim situacijama. Zašto bi bilo ko želeo da zauzme zahtevnu Joga pozu, da je drži i da još bude podsećan da ostane miran i diše duboko? Zato što ćete na bojnom polju života biti suočeni sa mnogo više izazova nego što je to slučaj na Joga prostirci. Međutim, vežbajući da ostanemo uzemljeni i pribrani u vrlo nekomformnim situacijama, ne samo fizičkim, vi trenirate sebe da budete najbolji kada je to najbitnije.

Joga je fontana mladosti

Pored svih fizičkih, mentalnih i zdravstvenih koristi, Joga će učiniti da se osećate bolje i mlađe nego što ste to ikada mogli da zamislite. Ovo se dešava samo kada se posvetite redovnoj Joga praksi. Sve što je vredno truda zahteva strpljenje i vreme. Jogom se bave podjednako i mladi i stari koji žele da rade na sebi i da život žive intenzivnije. Kada se okružite ljudima koji svesno rade na sebi (na svom telu i umu), automatski postajete mlađi i otvoreniji da probate nove stvari.