Kada govorimo o Joga prostirkama i opremi za Jogu, onda možemo reći da je Manduka najpoznatiji svetski brend opreme za Jogu. U pitanju je Američka kompanija, locirana u Kaliforniji, osnovana 1997 godine.

Inače, inspiracija za ime kompanije je Mandukasana, ili položaj žabe. Zbog toga je stilizovana žaba logo kompanije, odštampana u gornjem desnom uglu Manduka prostirki.

Radi lakšeg čitanja, priču o Manduka Joga prostirkama sam podelio u dva teksta. Ovaj, prvi tekst, se bavi Pro serijom prostirki, dok se drugi tekst bavi prostirkama iz Eko i Welcome serije.

Manduka prostirke iz Pro serije možete probati i kupiti u Joga Studiju Namaskar, a trenutno raspoložive boje možete videti u našem Web Shop-u.

Manduka Pro

Manduka Pro MatOvaj model je sinonim za Manduka prostirku. Manduka Pro prostirka je napravljena od PVC-a, ali takve vrste PVC-a koji je sertifikovan kao bezbedan i bez toksina. Manduka garantuje da je i sam proces izrade ovih prostirki takav da tokom njega ne dolazi do emisije štetnih supstanci.

Manduka Pro je dugačka standardnih 180cm, ali je široka 66cm što je nešto više od uobičajenih 60cm. Tih dodatnih 5 do 6 cm širine doprinose većoj slobodi pri vežbanju, ali su vrlo značajni i u položajima kao što su balansi na ramenima.

Debljina ove prostirke je 6mm, ali ne treba očekivati meku prostirku. Materijal je vrlo gust, takav da je prostirka čvrsta, što garantuje njenu izdržljivost i stabilan osećaj u položajima. Takođe, prostirka je, iako čvrsta, vrlo udobna, pa vaša kolena i zglobovi neće trpeti.

Ovo nije prostirka sa dva lica, strana na kojoj se vežba i strana koja ide na pod su različite i potpuno prilagođene svojim ulogama. Radi se o prostirci sa zatvorenom konstrukcijom (closed-cell) što znači da prostirka ne upija znoj i vlagu i da se jednostavno održava.

I tako dolazimo do možda najveće mane ove prostirke, a to je njena težina. Zvanični podatak je da je Manduka Pro prostirka teška 3.4kg, što zaista nije malo ako prostirku morate stalno nositi sa sobom. Naravno, Manduka nudi i širok spektar torbi za nošenje prostirki, ali to ne menja činjenicu da ćete jasno osetiti težinu ove prostirke dok je budete nosili. Nije to ništa strašno, ali imajte to u vidu ako često putujete ili morate dugo da pešačite do studija u kome vežbate Jogu.

Inače, prostirka je dostupna i u dužoj verziji (Manduka Pro Extra Long)  i tada je dužina prostirke 215cm, dok su širina i debljina iste kao kod standardnog Manduka Pro modela. Težina Manduka Pro Extra Long prostirke je 4kg.

Moje iskustvo sa standardnom Manduka Pro prostirkom je krajnje pozitivno. Prostirka je vrlo robusna, odmah vam je jasno da je napravljena da dugo traje. Dimenzije i udobnost prostirke su odlični, dok je osećaj stabilnosti više nego korektan i pored debljine od 6mm.

U početnom periodu upotrebe, dok je prostirka nova, verovatno ćete osetiti da vam dlanovi lagano klize u određenim pozama, recimo u psu dole. To je neprijatan osećaj i tako nešto ne očekujete ni od mnogo jeftinijih prostirki. Međutim, nema razloga za paniku. Jednostavno, potrebno je izvesno vreme da se skine površinski sloj sa strane na kojoj se vežba. U mom slučaju je taj period trajao oko dva meseca umerenog vežbanja. Manduka sugeriše da je taj period do 3 meseca pri normalnom vežbanju.

Ukoliko želite da skratite taj početni period klizanja, Manduka preporučuje postupak opisan u sledećem klipu. Prostirka se razmota, po prostirci se pospe morska so, prostirka se ostavi da stoji 24 sata, i zatim se so sa prostirke ukloni vlažnom krpom.

Moj trenutni utisak je da što više koristite prostirku ona postaje sve bolja, klizanje nestaje, prostirka postaje malo mekša i opšti osećaj pri vežbanju se podiže na viši nivo.

Ukoliko vežbate dinamičnije stilove Joge, koji podrazumevaju puno skokova i upora (Ashtanga i Power Joga), pri čemu ne morate dugo da pešačite do studija sa prostirkom na leđima, onda je ova prostirka odličan izbor. Ukoliko vežbate statičnije stilove, Manduka Pro je i dalje odličan izbor, ali je pitanje da li će pri takvoj upotrebi njene prednosti doći do punog izražaja.

U slučaju da vežbate Bikram ili Hot Jogu, kao i u slučaju da se tokom vežbanja znojite više od uobičajenog, prostirka postaje klizava. Za takvu upotrebu Manduka preporučuje da se koristi peškir preko prostirke ili, još bolje, neki od specijalnih Manduka peškira čija je druga strana tako napravljena da što bolje naleže na prostirku. Na taj način će vaša prostirka ostati suva tokom vežbanja i, još važnije, moći ćete da budete bezbedni dok vežbate. Kako to izgleda možete videti ovde. Naravno, kao i sve što dolazi iz kompanije Manduka, ne očekujte jeftine Manduka peškire.

Ukratko, prednosti Manduka Pro prostirke su:

 • dugotrajnost
 • udobnost
 • stabilnost
 • nešto veća širina od uobičajene

Mane ove prostirke bi bile:

 • težina
 • ne zadovoljavajuće prijanjanje u početnom periodu upotrebe (2 do 3 meseca)
 • cena

Manduka Pro je raspoloživa u zaista puno boja, trenutno raspoložive boje možete videti na Manduka Pro stranici u Web Shop-u.

Cena Manduka Pro prostirke u našem studiju je 100 eura, dok je cena Manduka Pro XL (215cm dužine) 115 eura.

Manduka Prolite

Manduka Prolite MatZa sve one kojima je Manduka Pro preteška, Manduka je namenila Manduka Prolite model. Kao što sam naziv modela sugeriše, Prolite je lakša verzija Pro modela. Razlikuju se u težini, širini, debljini i raspoloživim bojama.

Radi se o prostirci čija je dužina 180cm, dok je širina manja nego kod Pro modela i iznosi standardnih 61cm. Debljina ove prostirke je nešto manja od 5mm, dok je težina 1.8kg.

Prolite je izrađena od istog materijala kao i Pro model, pa sve ono što smo izneli za Pro model, možemo reći i za Prolite.

Ipak, zbog manje debljine i širine, za očekivati je da je Prolite model malo manje udoban i nudi nešto manju površinu za vežbanje. Sa druge strane, osećaj stabilnosti u balans pozama je verovatno nešto bolja na Prolite modelu.

Postoji i Long verzija Prolite modela, sa istom širinom kao i standardni Prolite model, ali sa dužinom od 200cm i težinom od 2.3kg.

Manduka Prolite je dostupna u širokom spektru boja koje možete videti na sledećoj stranici. Ako vam je lakse možete i da nas kontaktirate i pitate sve što vas zanima u vezi ovih prostirki.

Cena Manduka Prolite prostirke u našem studiju je 80 eura, dok je Long varijanta (200cm dužine) 90 eura.

Manduka Pro Travel

Ovo je najnovija serija Joga prostirki iz Manduka Pro serije prostirki. Osnovna namena Manduka Pro Travel prostirki je  da su specijalno konstruisane za lak transport i nošenje, posebno na putovanjima.

Manduka Pro Travel prostirke ne samo da su lagane, već se mogu i vrlo efikasno pakovati, kao odeća. Zbog toga nema problema da je transportujete u koferu ili torbi sa ostalom odećom.

Dužina ove prostirke je 180cm, dok je širina 60cm. Debljina Pro Travel prostirke je 2.5mm, dok je težina oko 1kg.

Ova prostirka je izražena od istih materijala i na isti način kao i ostale Manduka prostirke iz Pro serije, pa je robusnost i trajnost vrhunska. Takođe, ako ste već navikli da vežbate na nekoj drugoj prostirci iz Pro serije, onda će osećaj i na Pro Travel prostirci biti isti. Naravno, uzmite u obzir da je ova prostirka debljine 2.5mm, što znači da ne treba očekivati udobnu prostirku.

Manduka Pro Travel joga strunjaču možete kupiti u našem studiju ili je možete poručiti preko našeg Web Shop-a.

Cena ove prostirke je 65 eura.

Doživotna Garancija za Pro Modele

Za sve Pro modele prostirki (Manduka Pro, Manduka Prolite i Manduka Pro Travel) Manduka garantuje da se prostirka neće pocepati tokom životnog veka vežbača. Naravno, ovo važi samo ukoliko se prostirka koristi i održava pravilno. Kompanija Manduka postoji već 20 godina i tvrde da su neki od Pro modela proizvedenih u to vreme i dalje u upotrebi i u vrlo dobrom stanju.

Spomenuta doživotna garancija ne važi za prostirke koji nisu pravilno upotrebljavane i održavane, kao i za Manduka prostirke koje ne pripadaju Pro seriji.

Održavanje Manduka Pro Prostirki

Modeli iz Manduka Pro serije su vrlo izdržljivi, ali ipak treba imati u vidu preporuke za pravilno korišćenje i održavanje:

 • Kada se prostirka ne koristi treba je urolati tako da je strana na kojoj se vežba okrenuta ka spolja. Na taj način se dodatno štite ivice prostirke i ivice ostaju na podu kada se prostirka razmota
 • Prostirku treba odlagati tako da urolana leži po dužini
 • Ukoliko je prostirka nova i osećate da vam se dlanovi i stopala klizaju, budite strpljivi i nastavite redovno da vežbate ili primenite postupak opisan u tekstu iznad. Posle izvesnog vremena (par meseci) prijanjanje postaje jako dobro i bez klizanja
 • Prostirku posle svakog vežbanja treba ovlaš poprskati vodom, asepsolom ili nekim drugim sredstvom za čišćenje koje nije na bazi sirćeta (Manduka preporučuje njihov proizvod All-Purpose Mat Wash), prebrisati krpom i ostaviti da se osuši, pa je tek onda urolati i odložiti
 • Ukoliko je potrebno detaljnije čišćenje, prostirku treba obilnije isprskati sredstvom za čišćenje i ostaviti da stoji od 3 do 5 minuta. Potom prostirku prebrišemo vlažnom krpom da bi skinuli nečistoće, zatim je obrišemo čistom i suvom krpom i onda ostavimo da se osuši pre nego što je urolamo i odložimo
 • Prostirku ne treba potapati u vodu, prati u veš mašini ili korisiti usisivač pri čišćenju.

Manduka Prostirke u Srbiji

U studiju Namaskar uvek imamo zaista veliki izbor Manduka prostirki koje možete kupiti. Najbolje je da posetite naš Web Shop i proverite koje sve modele i boje imamo na stanju.

Ukoliko neki model ili boju trenutno nemamo u studiju, možete je preko nas poručiti i prostirka je u Beogradu za otprilike 10-ak dana.

Takođe, ukoliko želite da probate najprodavanije modele Manduka prostirki, bez obaveze da iste i kupite, to možete učiniti kod nas u studiju Namaskar. Konkretno, možete probati Manduka Pro, Manduka ProLite, Manduka Welcome (Begin), Manduka Eko, kao i Manduka EkoLite prostirke.

Za sve dodatne informacije u vezi kupovine ili probe Manduka prostirki, možete pozvati broj telefona 064 270 32 02 ili nam poslati poruku preko naše Kontakt stranice.

Mnogo više informacija o konkretnim Manduka, Prana i Liforme modelima prostirki, cenama, utiscima dosadašnjih kupaca možete pronaći na ovoj stranici