Drage buduće mame,

Program Joga za trudnice ponovo počinje da se održava u zatvorenom prostoru. Nova grupa počinje 06.03.2024. godine, a časovi će se održavati u novom prostoru na adresi Šumadijske divizije br. 2, stan 27, VII sprat, ulaz pored kafića “Stepa”.

Termini održavanja časova su za sada sreda i subota od 9:30 do 10:45. Časovi obuhvataju prilagođene asane, vežbe disanja i vođenu relaksaciju na kraju časa. Za čas je potrebno obući nešto komotno, poneti svoju Joga prostirku i obavezno se najaviti pre dolaska na prvi čas zbog ograničenog broja mesta.

Za sve dodatne informacije, kao i za zakazivanje dolaska na prvi čas, javite se Sonji Bogdanović na broj telefona 060 606 02 05.

Program Joga za trudnice vam pomaže da se fizički i mentalno pripremite za porođaj, ostanete fit i družite sa drugim trudnicama

Čestitamo, pred vama je sjajan, ali i izazovan period. Pomozite sebi i bebi tako što ćete vežbati Jogu po programu Joga za trudnice u Joga studiju Namaskar.

Verovatno počinjete da se osećate loše već na samu pomisao da period trudnoće provedete pasivno, ne radeći ništa aktivno za sebe i bebu. Čak i ako pre trudnoće niste bili fizički aktivni, sada ozbiljno brinete o tome da li ćete fizički i mentalno biti spremni za porođaj i istražujete šta je to što možete da uradite da bi i Vi i Vaša beba što bolje i lakše prošli ovaj period.

Razmišljate i o tome kako će teći post porođajni period, koliko brzo možete da se vratite u staru formu i budete ponovo u prilici da nosite svoju omiljenu garderobu.

A možda se nalazite u situaciji u kojoj Vas Vaši najbliži neprekidno savetuju kako da se ponašate i šta da radite (ili ne radite), toliko da Vas to već čini nervoznom i rado biste se našli u društvu sa drugim trudnicama i razmenili iskustva.

Joga za trudnice u Joga centru Namaskar

Specijalizovani program Joga za trudnice u Joga studiju Namaskar pomaže trudnicama da što lakše i lepše prođu period trudnoće i da se što bolje pripreme za porođaj.

Program Joga za trudnice je takav da se prilagođava trimestru u kome se trenutno nalazite tako da ćete uvek vežbati bezbedno u i granicama svog trenutnog stanja i mogućnosti. Program se sastoji od brojnih fizičkih vežbi, ali sadrži i vežbe disanja za trudnice, kao Joga vežbe za opuštanje.

Dobrobiti vežbanja Joge tokom trudnoće su u svetu danas opšte poznate i potvrđene, a veliki je broj i naših lekara koji trudnicama preporučuju vežbanje u trudnoći, uključujući i vežbanje u ranoj trudnoći kao i vežbanje disanje na porođaju.

Program Joga za trudnice kombinovan uz neku laganu aerobnu aktivnost, kao što je šetnja, predstavlja idealan način da što lakše prođete kroz ovaj divan, ali izazovan period u životu.

O Joga studiju Namaskar

Joga Studio Namaskar postoji već 6 godina, a program Joga za trudnice već više od 5 godina. U našem studiju je do sada vežbalo više od 100 trudnica, a mnoge od njih su nastavile da vežbaju i posle porođaja. Nedeljno se u našem studiju održavaju 2 časa programa Joga za trudnice.

Joga Studio Namaskar je zvanično registrovan u APR-u kao sportsko udruženje i poseduje svoj PIB i račun u banci. Program Joga za trudnice već godinama vodi Sonja Bogdanović, sertifikovani instruktor Prenatal Joge. Sonja je obuku za Prenatal Jogu završila u školi Joge Dragana Lončara, jedinoj školi na ovim prostorima koja obavlja ovu obuku.

8 razloga da u studiju Namaskar vežbate po programu Joga za trudnice

 • Održavanje i unapređenje fizičke kondicije

  Joga će učiniti da zadržite ili unapredite gipkost celog tela, vaši mišići će dobiti preko potrebnu dozu angažovanja, unapredićete cirkulaciju i osećaj za balans i sve to sa vrlo malim negativnim uticajem na zglobove. Joga za trudnice će otkloniti ili ublažiti bol u donjem delu leđa, glavobolju, mučninu, nesanicu, a takođe će smanjiti i rizik od prevremenog porođaja. Vežbajući Kegelove vežbe u trudnoći ojačaćete karlični i centralni deo tela što je od velike važnosti ne samo za period trudnoće, već i za sam porođaj kao i post porođajni period.

 • Naučićete i usvojiti tehnike disanja na porođaju

  Pored samih fizičkih položaja koji se zauzimaju pri vežbanju Joge, jednako važan element je i kako disati na porođaju. Praktikovanje veybi disanja za trudnice priprema trudnicu da ostane mirna i staložena kada je to najpotrebnije. Pun jogički dah koji podrazumeva sporo i duboko disanje, dovodi do opuštanja, smanjenja broja otkucaja srca kao i snižavanja krvnog pritiska.

 • Relaksacija i balansiranje na svim nivoima

  Iako jako lep, period trudnoće je i vrlo buran period u kome dolazi do znatnih hormonalnih promena, pa nervoza u trudnoći nije redak simptomdolazi do što može da rezultuje povećanom nervozom i vrlo promenljivim raspoloženjem. Vođena relakasacija (Joga Nidra), kao i ostale Joga vežbe za opuštanje, deluju smirujuće i balansirajuće, i mogu u znatnoj meri da pomognu i ublaže ove prateće simptome trudnoće.

 • Brz povratak u formu posle porođaja

  Jedna od većih briga trudnica je da li će i koliko brzo uspeti da se vrati u formu posle porođaja. Redovno vežbanje po programu Joga za trudnice, odnosno održavanje i poboljšanje mišićnog tonusa, su neophodan preduslov za brz povratak u staru formu.

 • Program vežbanja prilagođen Vašem trimestru

  Čas Joga za trudnice sadrži sve elemente regularnog Joga časa, ali sa modifikacijama i varijacijama koje su prilagođene trudnicama. Takođe, u okviru specijalizovanog Joga za trudnice programa postoje razlike u pozama koje se izvode u zavisnosti da li se radi o trudnoći u prvom, drugom ili trećem trimestru.

 • Druženje i razmena iskustava sa drugim trudnicama

  Praktikovanje Joge u grupi je idealan način da se upoznate sa drugim trudnicama, da postanete deo zajednice. Boravak u pozitivnom, podstičućem i ohrabrujućem okruženju sa osobama koje su istom stanju kao i Vi, delovaće pozitivno na vaše emotivno stanje i predstavljaće podstrek i motivaciju da nastavite sa vežbanjem. Svedoci smo da se druženje i razmena iskustava ne odvija samo tokom trudnoće, već se nastavlja, možda čak i intenzivnije, u periodu posle porođaja, naravno, tada zajedno sa bebama.

 • Obezbeđena oprema za vežbanje

  Sva potrebna oprema za vežbanje je već obezbeđena u studiju. Vaše je samo da ponesete peškir, a Joga prostirka, traka, blok, jastuče i ćebe su već u studiju.

 • Jako prijatan prostor za vežbanje

  Naš studio je veoma prijatno mesto za boravak i vežbanje, radi se o prilično velikom prostoru u kome komotno može da vežba do 15 vežbača. Prostor je čist, klimatizovan, ima puno svetla, nalazi se u novijoj zgradi koja poseduje lift.

Kakve utiske iz studija Namaskar nose neke od “naših” trudnica

U drugoj trudnoći sam redovno vežbala Jogu. I ne samo da mi je pomogla da održim liniju i tonus mišića (u 7.mesecu sam izgledala bolje nego u 5.), nego za razliku od prve trudnoće nisam imala problema ni sa leđima, ni sa oticanjem, spavala sam sve do porođaja bez problema i nisam imala promene raspoloženja 🙂

Preporučujem svim trudnicama, mnogo znači i psihički i fizički!!!

Ivana

Instruktorka Sonja, trudnice, Mosorska br.7, postali su način mog života, tog perioda, trudničkog. Nisam propuštala časove. Ukoliko se to slučajno desilo, primali su me i na časove koji nisu za trudnice. Naučila sam da se opustim. Naučila sam da brinem o sebi, da poštujem sebe. Svakim časom sam vežbe radila pravilnije.

Bitno je ne odustajati. Bila sam zadovoljna. Sonja nas je učila i pravilnom ishranom, čak nam je donosila i svoje “zdrave kolače” :). Svi zajedno pričali smo o problemima u trudnoći, davali savete međusobno. Sonja je vodila računa ko je u kom mesecu trudnoće, i na taj način prilagođavala vežbe. To nisu bile samo vežbe, Sonja nas je učila i kako da dišemo kad krenu kontrakcije, kako da se opustimo. Naučila nas je da nema straha kada krene porođaj, da tada imamo najbitniji zadatak, da na svet donesemo novo biće. A za taj trenutak smo se svi zajedno spremali, vežbajući.

Joga Studio “Namaskar” svima preporučujem od srca. Puno trudnica sam poslala na časove, i sve su zadovoljne.

Milana

Ja sam prvi put došla u kontakt sa Jogom u drugoj trudnoći. Počela sam tek u sedmom mesecu i odmah zažalila što nisam i ranije. Moja leđa su mi prva zahvalila. Posle svakog vežbanja sam se osetila lakšom, a mislila sam da u trudnoći to nije moguće. Moja beba u stomaku mi je bila još više zahvalna. To je bila Joga i za nju, vreme kada se “osećamo” još više i kada smo usmerene jedna na drugu. Atmosfera u prostoriji sa drugim trudnicama je divna, vesela, bez žurbe i sa klasičnim trudničkim neizbežnim temama koje sve vole ?

Moju instruktorku Sonju neću da opisujem, ona se mora upoznati. Ona je lekovita i za dušu. Njeni saveti kao i vežbe za karlicu koje smo stalno radili su mi pomogli tokom porođaja. Malo je reći da preporučujem Jogu u trudnoći. Trebalo bi da se podrazumeva!

Daliborka

Na Jogu sam krenula slučajno jer sam u to vreme otvorila trudničko bolovanje i trebala mi je fizička aktivnost kako bih se osećala lepše i bolje. Uvek me je privlačila istočnjačka kultura i slušala sam dosta o Jogi, ali zbog drugih aktivnosti, nisam imala priliku da se ranije priključim.

Dolazak u studio Namaskar je bilo prelepo iskustvo jer sam se vrlo brzo osećala kao kod kuće. Studio Joge vam pruža osećaj prijatnosti I sigurnosti, a instruktorka Sonja je puna ljubavi I topline I učiniće vaše časove zanimljivim.

Joga je savršena aktivnost za trudnice jer pruža psihofizičku pripremu za porođaj, opušta i smiruje telo, uči pravilnom držanju i ono što je možda i najlepše, upoznaćete gomilu mama koje dele iste brige kao i vi. Ja sam imala sreće da upoznam divne mame sa kojima sam u kontaktu i dan danas kad su nam bebe velike I još uvek delimo savete jedne drugima. Kod porođaja mi je najviše pomogao način disanja koji se uči na časovima. Jogu preporučujem od srca jer ćete uživati.

Đina

Najlepša stvar koju sam uradila za sebe za vreme trudnoće je to što sam krenula na jogu.

Uz najbolje savete i vežbe, trudnoća i porođaj su mi prošli lagano i ostali mi kao jedno divno iskustvo. Meni je joga pomogla da prevaziđem sve strahove vezane za porođaj kao i ono što me čeka u prvim mesecima posle toga.

Veliko hvala instruktorki Sonji kao i divnim damama koje su mi pomogle svojim savetima i koje mi još uvek pomažu❤❤❤

Marija

Želela bih prvenstveno da Vam se zahvalim na savetima i smernicama vezanim za ishranu i vežbanje prilikom našeg viđanja na časovima joge za trudnice.

Takođe, pohađanje joge za trudnice mi je značajno pomoglo da ostanem u dobroj fizičkoj formi, da minimum dva puta nedeljno uživam u šetnji do joga studija Namaskar, vežbam u skladu sa trimestrom u kome se nalazim, adekvatno se odmorim i relaksiram posle vežbanja i nakon toga budem puna energije i dobrog raspoloženja.

Napomenula bih i da u toku trudnoće vežbe joge pomažu da se poveća razgibanost tela, kao i da se preduprede bolovi u vratu i leđima koji zaista zadaju probleme velikom broju trudnica.

Nakon trudnoće, dok beba spava, vežbe disanja i specijalna joga opuštanja (joga nidra koja se radi na casovima) može pomoći da se adekvatno opusti i umiri celo telo kako bi se pripremilo za nove roditeljske izazove.

Zaista, pohađanje joge za trudnice bih svima toplo preporučila, a posebno bih pohvalila instruktorku Sonju koja je na jedan veoma iskren i ohrabrujući način podelila sa nama svoje znanje i višegodišnje iskustvo u radu sa trudnicama.

Maja

Mislim da je san svake žene da radost koju nosi zdrava trudnoća ne poremeti nedostatak forme, bolovi u leđima, nekontrolisani višak kilograma,… Ja sam se u toku svoje prve trudnoće borila protiv ovih “neželjenih” efekata časovima joge za trudnice uz instruktorku Sonju.

Otvoreno govoreći, joga me nikad ranije nije previše privlačila. Delovala mi je prezahtevno i komplikovano… sve dok nisam probala.

Program za trudnice je više nego odličan.

Ne samo da sam bila u dobroj formi do samog porođaja, već sam i eliminisala probleme sa kičmom, za koje je bilo očekivano da će se u periodu trudnoće intenzivirati. Ali mnogo važnije od fizičke forme je to što mi je vežbanje uz Sonju donosilo mir, mentalni balans i neverovatan osećaj prijatnosti, a to je više nego važno za prenatalni razvoj bebe.

Studio “Namaskar” je bila izuzetno pametna odluka i nadam se da će postati sve popularnija među trudnicama jer:

Joga u trudnoći = zdrava i srećna mama = zdrava i srećna beba

Senka

Nisam se bavila jogom pre trudnoće. Sasvim slučajno sam krenula u studio “ Namaskar” i shvatila da sam na pravom mestu.

Toliko mi je prijala energija instruktorke Sonje, da mi nije bilo teško da putujem 30 minuta do studija busom, jer mi studio nije ni malo usput. Osećala sam da sam u skladu sa sobom i da radim pravu stvar za svoju bebu.

Posle joge sam imala uisak da mogu da letm, toliko mi je prijalo. Nisam bila svesna koliko sam usvojila prvenstveno tehniku disanja, dok mi je telo moglo sve vise na svakom času.

Na porođaju sam imala epiduralnu anesteziju, ali kad je popuštala, samo bih spontano prešla da dišem kao što nas je Sonja učila. To mi je mnogo pomoglo. Obožavala sam joga nidru, sankalpu koju smo  izgovarali sebi , energiju grupe, atmosferu.

Instruktorka Sonja napravi neke zdrave kolače, pa donese da ih probamo. To su te  neke male stvari koje  prave veliku razliku. Hvala divnom studiju Namaskar zahvaljujući kojem mi je trudnoća bila uživanje

Sonja

Moja prva trudnoća je bila uredna i zdrava, ali sam je, da tako kazem,  psihički teško podnela.

Nisam bila depresivna, niti tome slično , već sam imala prečeste napade paničnih  strahova, da li će sve biti u redu. Kada me uhvati panika ubrzavao mi se rad srca I skakao mi je pritisak . To mi je stvarno bilo ponekada prenaporno.

Međutim, došlo je vreme i druge trudnoće, i ja sam ozbiljno razmišljala šta da radim povofom problema iz prve trudnoće. Rekoh, da probam neke vežbe u trudnoći, pa šta bude. I tako, guglajuci naiđem na studio Namaskar, predivnu Sonju i jogu za trudnice. Nikada pre toga nisam išla na jogu, čak sam imala i neku averziju prema tome, ali rekoh da probam, šta me kosta.

Posle prvog časa (krenula sam na početku 3.meseca trudnoće), znala sam da je to TO. Nisam imala mučnine, nisam bila napeta, nisam oticala, nisam se ugojila (samo 6 kg), nije mi se stalno spavalo, čak sam imala bas puno energije.

I što je bilo najvažnije nisam imala panične napade, a samim tim nije mi ni pritisak skakao, čak mi je bio nizak. Toliko sam uživala u drugoj trudnoći da bih mogla ponovo jos jednom 🙂

Ubeđena sam da je to bilo, naravno malo i zbog iskustva iz prve trudnoće (ipak sam znala šta , kako), ali prvenstveno zbog joge .

Pored vežbi koje definitivno prijaju i trudnici i bebi u stomaku, moram da naglasim da je na časovima jako prijatna atmosfera, okruženi ste raspoloženim i pozitivnim trudnicama koje samo pričaju koliko je lepo u trudnoći, a i posle nje (za razliku od prica rekla-kazala ispred ordinacije 🙂

A posle trudnoće …? Nastavite obavezno sa jogom 🙂

Iva

Šta nudimo trudnicma u okviru programa Joga za trudnice

Program Joga za trudnice se u našem studiju održava u sledećim terminima:

 • Sredom i subotom od 09:30 do 10:45

Imajte u vidu da je broj mesta u našem studiju ograničen, u jednoj grupi može da vežba maksimalno 10-ak trudnica. Zbog toga Vas molimo da nas kontaktirate pre nego što dođete na prvi čas i proverite da li još uvek ima slobodnih mesta. Zaista ne želimo da dođemo u situaciju da nemamo mesta za Vas, a Vi ste došli.

Zakažite dolazak na prvi čas

Da zakažete svoj dolazak na prvi čas i rezervišete mesto u grupi pozovite neki od sledećih brojeva telefona:

 • Sonja Bogdanović060 606 02 05

Ukoliko Vam je tako lakše, možete nas kontaktirati tako što ćete popuniti sledeću formu. Očekujte da ćete odgovor dobiti veoma brzo. Ako i posle 24 časa još uvek niste dobili odgovor, proverite Spam folder svog email klijenta, verovatno je odgovor tamo zalutao.

  Budite aktivni, vežbajte Jogu tokom trudnoće

  Iako Vama možda sada to ne izgleda tako, period trudnoće je vrlo kratak, tako da nema razloga da odlažete početak vežbanja i pripreme za porođaj.

  Učinite nešto dobro za sebe i Vašu bebu, vežbajte Jogu za trudnice, sigurno ćete biti zadovoljni rezultatima.

  Na kraju, želimo još jednom da Vas ohrabrimo da nas kontaktirate i rezervišete svoje mesto u grupi u kojoj se vežba Joga za trudnice. Sa naše strane mi ćemo učiniti sve što možemo da zaista dobijete što više od Joge. Ponovićemo samo neke od argumenata da dođete i vežbate sa nama i drugim trudnicama.

  • Program vežbanja prilagođen Vašem trimestru

  • Obezbeđena Joga prostirka i ostali potrebni rekviziti, nema potrebe za inicijalnim ulaganjem u opremu

  • Vežbanje u čistom i svetlom prostoru, zimi toplom, a leti rashlađenom klima uređajem

  • Lak dolazak do studija brojnim tramvajima i autobusima. Mogućnost parkiranja u okolnim ulicama, ovaj deo grada nije zoniran

  Dobrodošli,

  Vaš Joga Studio Namaskar