U tekstu Gde Vežbati Jogu izneli smo niz kriterijuma i pitanja koja bi bilo korisno uzeti u obzir prilikom izbora mesta na kome ćete vežbati Jogu. Međutim, u praksi daleko najčešće pitanje koje novi vežbači postavljaju je kolika je cena mesečne članarine.

Pitanje je sasvim razumljivo i na mestu i ovim tekstom ću pokušati da dam pregled cena za vežbanje Joge, kako grupnih tako i individualnih Joga časova. Ograničiću se na cene časova Joge u Beogradu, cena u drugim gradovima Srbije je sigurno manja, u manjim mestima i znatno manja. Takođe, neću ovom prilikom uzimati u obzir povremene popuste i akcije koje neki fitnes centri često koriste.

Grupni Joga Časovi

Rekao bih tradicionalno, mesečna članarina za grupne Joga časove se poslednjih 10 godina kretala oko 30 eura. Konkretno, po onome što sam ja u razgovoru sa kolegama saznao, mesečna članarina za vežbanje Joge u grupi dva puta nedeljno se kreće od 2500 dinara do 3500 dinara. Sigurno da postoje izuzeci koji su van ovih granica, ali ovo je opseg na koji ćete najčešće naići.

Cena zavisi, ili bi trebala da zavisi, od dužine trajanja časa, broja termina nedeljno, iskustva i renomea instruktora, broja vežbača u grupi, a vrlo često i od lokacije (prosto, cena zakupa prostora za vežbanje je veća u centralnim gradskim opštinama što se onda reflektuje i na mesečnu članarinu).

Takođe, česta praksa fitnes centara je da nude popuste ukoliko od jednom uplatite članarinu za duži vremenski period, recimo za tri ili šest meseci. To može da vam uštedi nešto novca, ali i da vam izvuče više novca iz džepa ukoliko iz nekog razloga odustanete ili morate da pauzirate sa vežbanjem.

Individualni Joga Časovi

Individualni Joga časovi podrazumevaju da instruktor drži čas Joge samo jednoj osobi. U idealnom slučaju, program tog časa je napravljen tako da odgovara potrebama vežbača, izvodi se u vremenu koje odgovara vežbaču, često u prostoru vežbača, itd. Sve to utiče na to da je cena takvog časa znatno veća od cene vežbanja Joge u grupi.

Opet, po onome što sam saznao, cena individualnih Joga časova se kreće od 15 do 30 eura po času. Ova cena se ponekad može smanjiti (ovde mislim na cenu po osobi) ukoliko se oformi grupa od dvoje ljudi, što samo po sebi ne mora negativno da utiče na posvećenost instruktora vežbačima. Ukoliko ste zainteresovani za takav vid vežbanja i imate još jednu osobu koja želi da vežba, slobodno predložite takav vid saradnje svom instruktoru. Velika je verovatnoća da ćete se brzo dogovoriti.

Cene u našem studiju

Kada smo pre godinu dana pokrenuli Joga Studio Namaskar, vodili smo se činjenicom da smo novi studio, nepoznat u Beogradu i formirali smo cene po tadašnjem kursu evra i na pretpostavci da čas traje 90 minuta. Od tada se dosta toga promenilo, recimo danas čas u našem studiju traje između sat i 45 minuta i dva sata (pri čemu je dva sata češći i realniji slučaj), ali bez obzira na sve, cenu nismo menjali.

Najčešći vid mesečne članarine u našem studiju je članarina za vežbanje Joge dva puta nedeljno. Cena za takav vid vežbanja je 3000 dinara. Moguće je odlučiti se i za vežbanje Joge 3 puta nedeljno i tada je cena 4000 dinara. Neki vežbači zbog obaveza mogu da dolaze na časove samo jednom nedeljno i tada plaćaju mesečnu članarinu od 1500 dinara. Ima vežbača koji mogu da dolaze svake druge nedelje dva puta nedeljno, tako da i oni plaćaju polovinu mesečne članarine, odnosno 1500 dinara.

Posebnu pogodnost imamo za vežbače koji dolaze iz iste porodice (recimo muž i žena, majka i ćerka, brat i sestra) i njima odobravamo popust od 20%. Konkretno, u takvim slučajevima, mesečna članarina za dve osobe za vežbanje Joge dva puta nedeljno iznosi 4800 dinara.

Ukoliko povremeno i neredovno dolazite na grupne časove i isplati vam se da plaćate po času (takozvani drop-in), u tom slučaju je cena 500 dinara po času.

U Joga studiju Namaskar imamo i program Joge za trudnice. Mesečna članarina za ovaj program iznosi 3000 dinara za vežbanje dva puta nedeljno. Ovde treba napomenuti da je čas Joge za trudnice nešto kraći od redovnih časova i da traje 90 minuta.

Što se tiče individualnih časova Joge, odlučili smo da krenemo sa cenom od 15 eura po času (u dinarskoj protiv vrednosti). Za sada je cena ista bez obzira da li vežbač dolazi u naš studio ili instruktor čas drži u prostoru vežbača. Još uvek nismo imali zahtev da dvoje ljudi želi individualni čas Joge u istom terminu i prostoru, tako da cenu za taj slučaj nismo ni formirali.

Promena cene u našem studiju

U međuvremenu je došlo do promene cena u našem studiju. Jednostavno, od 1-og Juna 2015-te smo morali da povećamo cenu za nekih 10%.

Tako je sada mesečna članarina za vežbanje Joge dva puta nedeljno 3300 dinara, dok je za vežbanje tri puta nedeljno mesečna članarina 4400 dinara. Cena za vežbanje Joge jednom nedeljno je sada 2000 dinara, a cena po času je i dalje 500 dinara.

Mesečna članarina za vežbače koji dolaze iz iste porodice je 5300 dinara, odnosno u ovom slučaju i dalje važi popust od 20%. Cena programa Joge za trudnice je takođe uvećana za 10%, tako da sada iznosi 3300 dinara.

I na kraju

Nadam se da vam je ovaj tekst pomogao i dao odgovor na pitanje koliko košta vežbanje Joge. Još jednom bih vam toplo preporučio da pročitate tekst Gde Vežbati Jogu i da koristite tamo izneta pitanja i savete. Svi mi znamo gde živimo i koliko novca imamo, ali ja i dalje mislim da cena ne treba da bude glavni kriterijum prilikom odlučivanja gde ćete vežbati Jogu.

Šta vi mislite? Da li mislite da su navedene cene visoke? Da li ove cene predstavljaju prepreku da počnete ili nastavite da vežbate Jogu? Ako je to slučaj, koja bi cena bila vama prihvatljiva? Slobodno iznesite svoja razmišljanja u komentarima.