Da li su Joga prostirke iz Manduka Pro serije klizave? Da li treba da pre korišćenja “posolim” svoju novu Manduka Pro prostirku? Šta da radim ako i pored svega pomalo klizam na prostirci iz Manduka Pro serije? Ovo su neka od pitanja koja dobijam od vežbača i pokušaću da ovim tekstom odgovorim na njih.

Na početku bih rekao da Manduka Pro seriju Joga prostirki čine Manduka Pro (original od koga su nastale ProLite i Pro Travel), Manduka ProLite (tanja, uža i lakša verzija) i Manduka Pro Travel (još tanja i još lakša verzija, prvenstveno namenjena ljudima koji često putuju).

Svaka od pomenutih verzija iz Pro serije je napravljena od istog materijala, u istoj fabrici i istim tehnološkim postupkom. Sve Joga prostirke iz Pro serije prati famozna doživotna garancija da se neće pocepati ako se pravilno koriste i održavaju. Više o pravilnom održavanju ovih, ali i ostalih vrsta Joga prostirki, možete pročitati u tekstu Kompletan vodič za održavanje Joga prostirki.

Ukratko, radi se o izuzetno kvalitetnim i neverovatno izdržljivim Joga prostirkama koje su odličan izbor za većinu vežbača kao i za većinu stilova Joge.

Ali, šta ćemo sa problemom klizanja

Svaka nova Manduka Joga prostirka iz Pro serije dolazi sa zaštitnim površinskim slojem na strani na kojoj se vežba. Ovaj zaštitni sloj je po svojoj prirodi pomalo klizav. Upravo je to razlog što neki vežbači primećuju da manje ili više klizaju na novim Joga prostirkama iz Manduka Pro serije.

Sa druge strane, mnogi vežbači nemaju problem sa klizanjem ni kada je prostirka potpuno nova. Moje iskustvo je da se klizanje lakše manifestuje na Manduka Pro prostirkama nego na Manduka ProLite i Mandula Pro Travel, pre svega zbog razlike u debljini prostirki.

Klizanje najlakše možete detektovati tokom nešto dužeg zadržavanja (duže od par udaha i izdaha) u položaju pas koji gleda dole. Tada vežbači primete da im dlanovi pomalo klizaju i da nisu ukopani kao što bi očekivali.

Malo ozbiljniji problem tokom vežbanja može nastati kada se zauzima most. Tada može doći do laganog klizanja, pre svega dlanova, što nije naivno i zahteva veću koncentraciju i/ili ranije napuštanje položaja.

Opet bih naglasio da i dalje pričamo o novim prostirkama iz Manduka Pro serije i da je uzrok klizanja površinski zaštitni sloj koji je potrebno skinuti. Za veliku većinu vežbača klizanje prestaje u trenutku kada se ukloni zaštitni površinski sloj.

Kako se skida zaštitni površinski sloj

U principu postoje dva načina kako da skinete zaštitni površinski sloj sa Joga prostirki iz Manduka Pro serije. Jedan je sporiji, ali meni prirodniji, a drugi je brži, ali zahteva više inicijalnog angažovanja.

Prvi, sporiji način, je da samo vežbate na prostirci i da na taj način uklonite zaštitni površinski sloj. Naime, samim trenjem dlanova, stopala i drugih delova tela sa Joga prostirkom dolazi do skidanja površinskog sloja. Dodatno, ovaj proces možete ubrzati tako što ćete Joga prostirku energičnije brisati vlažnom krpom posle svakog vežbanja (preporuka je da se koristi Mandukino univerzalno sredstvo za čišćenje i održavanje prostirki).

U zavisnosti od toga koliko često vežbate, vreme da se skine zaštitni sloj varira između par nedelja do 2 meseca. Pošto mi dlanove i stopala obično postavljamo na ista mesta na prostirci, zaštitni sloj se brže skida na tim mestima.

Upravo na ovaj način sam ja rešio problem blagog klizanja dlanova na svojoj Manduka Pro prostirci. Samo sam vežbao i to blago klizanje je nestalo posle nekih mesec dana.

Ja bih preporučio da se samo vežba i proba ovaj sporiji način.

Međutim, ako vežbača nervira to blago klizanje i ne želi da čeka mesec do dva da prostirka postane kao što se očekuje, onda treba probati drugi, brži način skidanja zaštitnog površinskog sloja.

Opis ovog postupka možete pronaći na omotu svake Manduka Pro i Manduka ProLite prostirke. Zanimljivo, tog opisa za sada nema na omotu Manduka Pro Travel prostirke, iako isti postupak važi i za ovu prostirku. Preptostavljam da je razlog taj što na omotu urolane Pro Travel prostirke nema dovoljno mesta za štampanje uputstva (urolana Pro Travel prostirka ima vrlo mali prečnik).

Dakle, postupak za brzo skidanje zaštitnog sloja sa Joga prostirki iz Manduka Pro serije je sledeći:

  • Prostirka se razvije na podu, kao kada želite da vežbate
  • Po prostirci pospete krupnu morsku so – Ideja je da so nagrize zaštitni površinski sloj tako da ga posle možete lako skinuti krpom
  • “Posoljena” prostirka se ostavi da stoji 24 sata
  • Po isteku 24 sata, vlažnom krpom prebrišete prostirku i uklonite so
  • Zatim suvom krpom ponovo prebrišete prostirku, ostavite da se potpuno osuši pre nego što je urolate i odložite

Opisani postupak bi trebalo da skine zaštitni sloj i vi više ne bi trebalo da detektujete klizanje tokom vežbanja. Ako to nije slučaj, odnosno i dalje postoji osećaj klizanja, Manduka preporučuje da ceo ovaj postupak ponovite još jednom.

Na YouTube-u možete pronaći dosta snimaka ovog procesa, recimo na ovom linku je jedan od njih.

Šta ako ja i dalje klizam na Manduka Pro prostirci

Kod velike većine ljudi problem klizanja ili uopšte ne postoji ili nestaje posle određenog vremena vežbanja na prostirci (mesec do dva) ili posle urađenog postupka sa “soljenjem prostirke”. Kao što je već objašnjeno, rezultat je da je zaštitni površinski sloj skinut i tada prostirka ima performanse koje se od nje i očekuju.

Međutim, postoji izvestan, prilično mali procenat vežbača koji i dalje detektuje problem blagog klizanja dlanova na Joga prostirkama iz Manduka Pro serije, čak i kada je zaštitni površinski sloj skinut.

Kod većine vežbača iz ove grupe se dlanovi intenzivno znoje čim krenu sa vežbanjem, i to predstavlja problem boljem prijanjanju. Istina, ima i vežbača kod kojih nema tako intenzivnog znojenja dlanova, ali ima klizanja. Ja nemam neko stručno objašnjenje za ove slučajeve, jednostavno rezultat dodira njihovih dlanova i prostirke je takav da pomalo proklizavaju.

Za ovakve situacije preporučio bih sledeća 2 rešenja: korišćenje ručnih peškira od mikrofibera ili korišćenje Joga peškira koji se postavljaju preko cele prostirke.

Korišćenje ručnih peškira od mikrofibera

Peškiri od mikrofibera imaju osobinu da što su vlažniji bolje prijanjaju na prostirku. Zbog toga mogu biti izuzetno praktično rešenje za sve vežbače koji imaju problem sa klizanjem na Joga prostirci.

Dužina ručnih peškira od mikrofibera je dovoljna da pokrije širinu prostirke, a njihova širina je dovoljna da možemo komotno postaviti dlanove.

Ideja je da se ručni peškir pokvasi na mestima na kojima se vežbač oslanja dlanovima i da se onda peškir postavi na prostirku. Alternativa je da se peškir ne kvasi unapred, već da peškir tokom vežbanja postane vlažan od znojavih dlanova.

Prvi način nudi odlično prijanjanje odmah čim se peškir postavi na prostirku, dok je kod drugog načina potrebno sačekati da se dlanovi oznoje pre nego što grip bude kakav se očekuje.

U primeru asane pas koji gleda dole, ručni peškir bi postavili na početak prostirke, prekrivajući površinu prostirke na kojoj inače postavljamo dlanove.

Korišćenje Joga peškira

Joga peškiri su pre svega namenjeni vežbačima Joge i njihove dimenzije su takve da se mogu postaviti preko cele Joga prostirke. U principu postoje dve vrste Joga peškira, Joga peškiri od mikrofibera i Joga peškiri sa silikonskim stopicama.

Joga peškiri od mikrofibera rade na isti način kao i ručni peškiri od mikrofibera, samo što pokrivaju celu površinu Joga prostirke, pa nema potrebe da se peškir eventualno pomera tokom vežbanja. I ovi peškiri se mogu pre vežbanja pokvasiti na mestima na kojima ćemo oslanjati dlanove i stopala. Na taj način dobijamo odlično prijanjanje od samog starta vežbanja.

Sa druge strane, Joga peškiri sa silikonskim stopicama takođe prekrivaju celu površinu Joga prostirke. Postavljaju se tako da strana peškira sa silikonskim stopicama naleže na površinu prostirke. Dodir silikonskih stopica i površine prostirke stvara trenje i taj otpor ne dozvoljava da vežbač kliza tokom vežbanja.

Joga prostirke iz Manduka Pro serije su odlične prostirke

Zaista ne bih želeo da neko iz ovog teksta izvuče zaključak da su Joga prostirke iz Manduka Pro serije loše i da ne pružaju dobro prijanjanje. To jednostavno nije tačno.

Ovaj tekst je napisan kao odgovor na pitanja i nedoumice šta raditi sa novom prostirkom iz Manduka Pro serije i kako najefikasnije skinuti zaštitini površinski sloj sa njih.

Tekst je dopunjen i navođenjem potencijalnih rešenja za vežbače koji imaju problem sa klizanjem na prostirkama iz Manduka Pro serije čak i kada je zaštitini površinski sloj skinut.

Kao i za ostale Joga prostirke, ako ste u nedoumici, probajte prostirku pre kupovine. Rekao bih da danas već ima dosta vežbača u Joga studijima i fitnes centrima koji imaju prostirku za koju ste i vi zainteresovani, pa ih zamolite da probate njihovu prostirku.

U principu, dovoljno je da probate položaj pas koji gleda dole i tada proverite da li vam dlanovi klizaju. Ako je tu sve u redu, tada i u ostalim Joga položajima ne bi trebalo da bude problema.