Kako se meditira, tačnije kako se nositi sa poteškoćama prilikom meditacije je važna lekcija za svakoga ko počinje svoju praksu meditacije. Inače, poteškoće prilikom meditacije su manje više univerzalne, bez obzira na vrstu meditacije koja se praktikuje.

Ovaj tekst objašnjava te poteškoće kao i kako sa njima izaći na kraj. I u ovom tekstu se kao pomoć koristi materijal iznet u knjizi „Uvod u Meditaciju“ autora Sravasti Dhammika, a koju je na srpskom jeziku priredio Branislav Kovačević, predsednik Therevada budističkog društva „Srednji put“.

Drugi deo teksta objašnjava neke od tradicionalnih i odavno prihvaćenih, ali i savremenih rekvizita koji pomažu u otklanjanju poteškoća koje nastaju prilikom meditacije.

Misli kao prva poteškoća pri meditaciji

Kada zauzmemo udoban položaj za meditaciju, prvo želimo da se izdvojimo iz svakodnevnice i da postanemo svesni sami sebe. Dakle, sedimo u tihoj prostoriji, zatvorenih očiju i ostavljamo po strani naše brige i probleme. Polako postajemo svesni našeg disanja i trudimo se da pažnju što duže i postojanije držimo na dahu. Želimo da smanjimo tok naših misli.

Međutim, vrlo brzo će misli početi da dolaze i da „smetaju“ našoj meditaciji. To nije znak da meditiramo nepravilno ili da nešto ne radimo kako treba. Misli nisu naš neprijatelj. To je prirodan proces i kao takav ne treba da nas uznemirava.

Ono što možemo ili trebamo da uradimo je da postanemo svesni naših misli. Svesni smo tog procesa da je neka misao došla, zaokupila našu pažnju na neko vreme i onda otišla.

Prosto, mi samo registrujemo pojavu misli, kao neki izdvojeni nepristrasni posmatrač. A zatim, čim postanemo svesni da je pažnja odlutala sa daha, ponovo pažnju vraćamo na dah. Ponovo uspostavljamo svesnost disanja.

I ova igra sa registrovanjem misli se ponavlja tokom meditacije. Vremenom se um umiri, misli nam ređe odvlače pažnju sa daha, i mi onda uspevamo da dugotrajnije držimo pažnju na dahu.

Zvukovi i osećaji

Drugi tipičan problem prilikom meditacije su zvukovi i osećaji koji nam odvlače pažnju sa objekta meditacije.

Koliko god pokušavali da se tokom meditacije izolujemo od zvukova, oni će biti prisutni. Čućemo povremeno zvuk saobraćaja ili razgovor ukućana ili šum vetra. Takođe, osećaji poput vrućine ili hladnoće, golicanja ili žmarci će nam s vremena na vreme okupirati pažnju.

Važno je da prihvatimo da zvukovi i osećaji nisu neprijatelji naše prakse, već pre njen sastavni i nezaobilazni deo.

Kao i kod misli, bitno je da registrujemo te pojave, da ih postanemo svesni. Zatim, konstatujemo da nam je pažnja odlutala sa daha i ponovo uspostavljamo svesnost disanja.

Želimo da budemo ovde i sada, bez obzira što povremeno pažnja biva zaokupljena nečim drugim. Svesno biramo da naša pažnja bude zaokupljena blagim strujanjem vazduha tokom udaha i izdaha.

Fizička nelagodnost

U ovu grupu problema svrstavamo fizičke nelagodnosti nešto jačeg intenziteta. Možda bi takve osećaje mogli nazvati i iritirajućim. To bi bio recimo bol u kolenima, utrnulost nogu, bol u skočnim zglobovima.

Meditacija može trajati od nekoliko minuta pa do sat vremena, čak i duže. Normalno je da tokom tog perioda manje više nepomičnog sedenja telo reaguje, jer nije naviknuto na to.

Tipičan položaji za meditaciju gde se sedi prekrštenih nogu nisu prirodni i laki za većinu ljudi. Ovo posebno važi za ljude zapadnog sveta, jer mi te položaje ne praktikujemo od malena i jednostavno telo na njih nije pripremljeno.

Ovde treba pomenuti i pogrešno shvatanje gde se uspešnost meditacije meri time koliko dugo uspevamo da održavamo telo nepomičnim tokom meditacije. Međutim, meditacija nije takmičenje u nepomičnom sedenju. Uspešnost meditacije se prosuđuje po tome koliko smo sabrani i svesni.

I sada se postavlja pitanje šta treba da radimo kada osetimo bol koji nas iritira? U takvoj situaciji mi taj osećaj treba da registrujemo, postanemo ga svesni i da ponovo pažnju vratimo na dah.

Ako bol ne prestaje ili se pojačava, sasvim je u redu da se pomerimo i olakšamo sebi tu situaciju. Kada smo se pomerili, opet vraćamo pažnju na objekat meditacije i nastavljamo sa praksom.

Međutim, samo pomeranje treba izvesti sa punom svesnošću, a ne kao mehaničku reakciju na neki osećaj. Možemo u sebi reći „Sada ću malo podići desno koleno da ublažim osećaj utrnulosti“. Tada to i uradimo držeći pažnju na desnoj nozi i kolenu i samom pokretu. Kada je pokret završen, pažnju ponovo usmeravamo na dah i nastavljamo sa vežbom.

Ako se tokom meditacije pomeramo na ovaj način, dakle sa punom svesnošću, tada i ne dolazi do prekidanja same meditacije. Samo smo na kratko promenili objekat meditacije, ali smo održali kontinuitet pažnje.

Rekviziti i oprema za meditaciju

Rekviziti i oprema za meditaciju mogu biti vrlo korisni za otlanjanje i ublažavanje problema prilikom meditacije.

Verovatno najpoznatiji deo opreme za meditaciju je jastuk. Kada sednemo na jastuk za meditaciju, tada su nam kukovi iznad kolena i onda kolena mogu lakše da padnu i da se oslone na pod bez tipičnog bola u kolenima.

Treba znati da postoje okrugli jastuci za meditaciju, kao i oni u obliku polumeseca. Takođe, jastuci za meditaciju se razlikuju po visini i mekoći (zavisi od ispune jastuka), pa treba izabrati onaj koji nam najviše odgovara.

Ljudima koji su razgibani i pripremljeni mogu odgovarati niži okrugli jastuci, kao i oni u obliku polumeseca. Oni koji osećaju da im je telo problem prilikom meditacije, bolje da biraju više okrugle jastuke za meditaciju.

Jastuci za meditaciju mogu pomoći i kod blagog bola u leđima koji može da se javi prilikom dužih meditacija. Kod ovog problema može pomoći i to da sednemo leđima blizu zida (ili nekog drugog nepomičnog predmeta), pa da se u toku meditacije možemo nasloniti na zid kada za to osetimo potrebu.

Prostirka za meditaciju je drugi rekvizit koji se preporučuje. Za razliku od prostirki za Jogu, prostirke za meditaciju su tipično kvadratnog odnosno pravougaonog oblika i znatno su deblje i mekše.

Recimo ova Lotuscrafts Zabuton Deluxe prostirka za meditaciju je dimenzija 85cm x 80cm i debljine čitavih 7cm, što garantuje prostran i udoban položaj. Korišćenjem prostirke za meditaciju pomažemo kolenima i skočnim zglobovima da ne budu direktno oslonjeni na pod i time sprečavamo bol i neprijatnost u njima.

Najčešće se prostirka za meditaciju i jastuk za meditaciju koriste zajedno, na taj način se efikasno eliminišu i ublažavaju fizičke poteškoće do kojih dolazi prilikom meditacije.

Još jedan od korisnih rekvizita prilikom meditacije je ćebe za meditaciju. Posebno je korisno pri dužim meditacijama, kada se može javiti osećaj hladnoće koji nam odvlači pažnju.

Ćebe se može i presaviti i poslužiti kao prostirka ili jastuk za meditaciju, mada treba znati da je ovo ipak daleko tanja podloga od jastuka ili prostirke za meditaciju.

Savremeni rekviziti za meditaciju

Moderne tehnologije pokušavaju da daju svoj doprinos i tokom meditacije.

S tim u vezi danas na tržištu postoji veliki izbor slušalica za meditaciju. Radi se o bežičnim slušalicama koje pored pasivnog (fizička barijera zvuku) imaju i aktivan sistem za redukciju buke. Aktivni sistem za redukciju buke podrazumeva da same slušalice stvaraju frekvencije (zvukove) koji poništavaju (neutrališu) spoljašnje zvukove.

Ove slušalice su istovremeno u stanju da reprodukuju vrlo kvalitetan zvuk, koji je potreban prilikom slušanja vođenih meditacija.

U poslednje vreme su vrlo popularni Binaural Beats zvuci, pa se od slušalica za meditaciju traži da može i njih da reprodukuje.

Naime, smatra se da Binaural Beats zvuci u opsegu alfa talasa (8Hz do 13Hz) stimulišu relaksaciju i pozitivno raspoloženje, dok istovremeno smanjuju anksioznost i nervozu. Sa druge strane, Binaural Beats zvuci u opsegu nižih beta frekvencija (14Hz do 30Hz) utiču na povećanu koncentraciju, svesnost i sposobnost rešavanja problema.

Još savremenije rešenje predstavlja recimo Muse Headband. Sa njim dobijate funkcionalnost EEG uređaja u realnom vremenu. Muse Headband prati i snima moždane talase, a zatim ih obrađuje da bi odredio mentalnu aktivnost koja se trenutno dešava.

Ukoliko je naš um smiren i usredsređen, ovaj uređaj će preko bežične veze sa slušalicama emitovati zvuk mirnog i lepog vremena. Kada uređaj detektuje pojačanu aktivnost moždanih talasa, odnosno odsustvo fokusa i pažnje, preko slušalica će biti emitovan zvuk olujnog vremena, što treba da nas podseti da pažnju vratimo na objekat meditacije.

Ovo je vrlo zanimljiva tema i u budućnosti se sigurno mogu očekivati još tehnološki napredniji rekviziti i pomagala za meditaciju.