Zakažite probni čas na 060 606 02 05 ili 064 270 32 02

Asortiman Prana Joga Prostirki (Prvi Deo)

//Asortiman Prana Joga Prostirki (Prvi Deo)

Asortiman Prana Joga Prostirki (Prvi Deo)

Od |2017-11-04T21:05:25+00:00January 2nd, 2017|Joga prostirke|2 Komentara

Ovim i sledećim tekstom želim da opišem modele iz asortimana Prana Joga prostirki. Ukupno je opisano 8 modela, u prvom delu opisane su prostirke izrađene od TPE (Thermoplastic Elastomer) , dok su u drugom delu opisane prostirke izrađene od prirodne gume. Saznaćete i kako se prave ove prostirke, na koji način se održavaju, koje su trenutne cene i kako ih možete kupiti u Srbiji.

Na početku treba reći da Prana Joga prostirke ne spadaju u grupu jeftinih prostirki, ja bih radije rekao da su u grupi “Best Buy”, odnosno pružaju znatno više od prostirki iz jeftinijih kategorija, ali koštaju malo više.

Naravno, pročitajte i tekst Kako Kupiti Kvalitetnu Joga Prostirku u Srbiji ukoliko ste zainteresovani za kupovinu nekih od modela Prana ili Manduka prostirki.

E.C.O. Yoga Mat

Prana ECO Yoga Mat

 

Počećemo sa najprodavanijim i najpoznatijim modelom: ECO Yoga Mat. Radi se o vrlo kvalitetnoj i upotrebljivoj Joga prostirci.

Dužina prostirke je 181cm, a širina 61cm. Debljina prostirke je 5mm.

Prostirka je vrlo lagana, težina je 0.98kg. To je čini sasvim prihvatljivom i za one koji dosta putuju i na put nose prostirku sa sobom, mada Prana ima i specijalne modele za te prilike (više o tim modelima u nastavku teksta).

Obe strane prostirke imaju teksturu tako da se prostirka ne pomera na tvrdoj podlozi, a ujedno obezbeđuje odličan osećaj dok vežbamo.

Iz ličnog iskustva rekao bih da je ova prostirka odlična za statičnije stilove Joge (kod nas se obično ovi stilovi reklamiraju kao Hatha Joga). Vrlo je udobna, prijanjanje je odlično, ne kliza se dok je suva, u pozama u kojima se oslanjamo kolenom o prostirku nema bola ili neprijatnog osećaja u kolenima.

Tehnologija izrade i materijal su takvi da prostirka ne upija vlagu, tako da nema neprijatnih efekata pri znojenju, na prostirci ne ostaju neprijatni mirisi i fleke.

E.C.O. prostirka je konstrukcije sa zatvorenim ćelijama (“Closed Cell”), pa se vrlo jednostavno održava, a o održavanju možete više pročitati na kraju ovog teksta.

Pri umerenom vežbanju statičnijih stilova Joge (dva ili 3 puta nedeljno), ova prostirka traje godinama i ne pokazuje znake habanja. Treba voditi računa da se prostirka ne presavija kao papir ili odeća, već da se urola u valjak (tubu) i tako transportuje ili čuva.

Kao mane ove prostirke naveo bih da nije baš dugotrajna ukoliko se koristi za dinamične stilove Joge koji podrazumevaju skokove i upore (Ashtanga ili Vinyasa Joga). Tada prostirka pokazuje znake habanja i to prvo na mestima na kojima se oslanjamo dlanovima i stopalima pri skokovima i uporima. Za ove stilove Prana preporučuje druge modele.

Takođe, ovaj model prostirke nije dobar za stilove Joge u kojima se potencira intenzivno znojenje, kao što su Bikram ili Hot Joga. U ovakvim uslovima ne pruža dovoljno siguran oslonac, odnosno dolazi do klizanja. Prana ima posebno rešenje za ove stilove Joge.

Ukratko, prednosti Prana E.C.O. prostirke su:

 • udobnost
 • stabilnost i prijanjanje, jako dobro rešenje za statičnije stilove Joge
 • vrlo mala težina, pogodna i za putovanja
 • cena

Mane ove prostirke bi bile:

 • nije robusna i dugotrajna kao modeli iz više kategorije
 • nije idealno rešenje za dinamičnije i zahtevnije stilove Joge

E.C.O. Yoga Mat je dostupna u više boja, a asortiman boja varira od sezone do sezone. Trenutno je dostupna u plavoj, zelenoj i pink boji.

Cena ove prostirke je 55 eura.

Henna E.C.O. Yoga Mat

Prana Henna ECO Yoga Mat

 

Radi se o identičnoj prostirci kao i E.C.O. Yoga Mat, ali ovog puta prostirka ima i zanimljiv print na strani na kojoj se vežba. To je čini atraktivnijom od prethodnog modela.

Sve ostalo. dimenzije, težina, prednosti i mane je isto kao i za model E.C.O Yoga Mat.

Dostupna je u više boja, najbolje se javite da proverite koje su trenutno raspoložive boje.

Cena ovog modela prostirke je 60 eura.

Large E.C.O. Yoga Mat

Prana Large ECO Yoga Mat

 

Još jedna varijacija na temu E.C.O. Yoga Mat, ali ovog puta namenjena svima onim koji žele ili trebaju veću površinu za vežbanje.

Dimenzije ove prostirke su impresivne: dužina je 193cm, širina je 76cm, a debljina prostirke je ostala nepromenjena i iznosi 5mm.

Zanimljivo je da je težina ovako velike prostirke samo 1,29kg.

Sve ostalo, i dobro i loše, što važi za model E.C.O Yoga Mat možemo reći i za ovaj model.

Prostirka je dostupna u plavoj boji.

Cena ove prostirke je 70 eura.

Nomad Travel Mat

Prana Nomad Travel Yoga MatEvo rešenja za one koji puno putuju, a pri tome žele da redovno vežbaju jogu. Radi se o prostorci koja se lako urola ili presavije tako da ne zauzima puno mesta u prtljagu.

Dimezije Nomad Travel Mat prostirke su: dužina 183cm, širina 61cm i debljina 3mm. Težina prostirke je 1.37kg i izrađena je 100% od Thermo Plastic Elastomer (TPE), tako da sve što važi za E.C.O. Yoga Mat familiju prostirki, važi i u ovom slučaju.

Glavna prednost ove prostirke su njene kompaktne dimenzije kada se urola ili presavije što je posledica njene male debljine. Zbog svega toga se vrlo lako pakuje u kofer sa ostalim stvarima.

Pruža jako dobar osećaj pri vežbanju, ali, zbog male debljine, treba biti oprezan u pozama u kojima se kolenima oslanjamo o prostirku. Vrlo je stabilna, čak i kada se koristi preko itisona (najčešća podloga u hotelskim sobama).

Prostirka nije idealna za Hot i Bikram jogu, postaje klizava u situaciji kada se vežbači inzenzivno znoje. Druga mana je već navedena, vrlo je tanka, pa može biti neudobna za nečija kolena.

Prostirka je dostupna u crnoj i zelenoj boji.

Cena Nomad Travel Mat je 44 eura.

Održavanje Prana Joga prostirki

Zbog higijenskih i estetskih razloga, kao i radi povećanja veka trajanja prostirke, potrebno ih je redovno održavati.

Održavanje prostirki izrađenih od TPE materijala je vrlo jednostavno. U slučaju da je prostirka blago zaprljana, odnosno pri redovnom održavanju, koristite posudu sa toplom vodom u koju dodate par kapi blagog deterdženta za sudove. Prostirku istrljajte sunđerom ili mekim peškirom, a potom prebrišite peškirom ili krpom i toplom vodom.

Konstrukcija TPE prostirki je takva da ne upijaju vodu, tako da se vrlo brzo suše. Najbolje da prostirku ostavite da se osuši razvučenu u toploj prostoriji ili na terasi, ali izbegavajte direktno izlaganje prostirke jakom suncu.

Takođe, ne treba prostirku sušiti na radijatoru ili blizu nekog drugog jakog izvora toplote.

U ekstremnim slučajevima kada je prostirka jako zaprljana, onda prostirku operite u kupatilu. Postupak je da ostavite prostirku nekih 15 do 30 minuta u toploj vodi sa par kapi blagog deterdženta za sudove. Potom istrljajte prostirku sunđerom ili mekim peškirom i isperite toplom vodom. Postupak sušenja je isti kao u prethodnom slučaju.

Kako se prave Prana Joga prostirke?

Prostirke su sačinjene od tri sloja, s tim što se na većini modela može vežbati na obe strane prostirke. Teoretski, to bi trebalo da omogući znatno duži životni vek prostirke, jer kada jedan sloj pokaže znake habanja, možete za vežbanje koristiti drugi.

U zavisnosti od konkretnog modela prostirke, spoljni sloj je izrađen od TPE (Thermo Plastic Elastomer) materijala ili od prirodne gume.

Prostirke koje imaju spoljni sloj od TPE materijala spadaju u grupu “Eco Friendly” joga prostirki, odnosno ne sadrže toksične materijale. Sam TPE materijal je otporan na UV zracenje i pri izradi nisu korišćeni toksični materijali. Vrlo je udoban i u uslovima vežbanja u kojima nema intenzivnog znojenja, pruža odličan otpor i ne kliže se.

Prostirke koje imaju spoljni sloj od prirodne gume su naravno “Eco Friendly”, i namenjene su zahtevnijim vežbačima i onima koji praktikuju neki od dinamičnijih stilova Joge.

Kao materijal za unutrašnji sloj koristi se pamuk ili opet sloj prirodne gume. Ovaj sloj sprečava da se prostirka rasteže tokom vremena i u uslovima intenzivnog korišćenja.

Specijalnim tehnološkim postupkom pod visokom temperaturom spoljni slojevi se spajaju sa unutrašnjim slojem i na taj način se dobija finalni proizvod.

Prana Joga Prostirke u Srbiji

U našem studiju gotovo uvek imamo manju količinu Prana prostirki za prodaju. Ukoliko neki model ili boju trenutno nemamo u studiju, možete je preko nas poručiti i prostirka je u Beogradu za najviše dve do tri nedelje.

Za sve dodatne informacije možete pozvati na broj telefona 064 270 32 02 ili nam poslati email na adresu office@yoga-studio-namaskar.com

2 Comments

 1. Anonymous May 9, 2017 at 5:59 pm - Reply

  Gde kod nas mogu da se kupe ove prostirke?

  • Aca Maletic May 9, 2017 at 7:31 pm - Reply

   Poštovanje,

   Za dodatne informacije najbolje da se javite na broj telefona 064 270 32 02.

   Svako dobro,
   Aca

Ostavite komentar