Brend i kompanija Joco nastali su 2008 godine kao vid ličnog protesta Matt Colegate-a protiv plastike za jednokratnu upotrebu, koja sve više ugrožava našu planetu.

Činjenica je da smo postali naviknuti da koristimo plastiku za jednokratnu upotrebu i da uglavnom ne razmišljamo o tome da ćemo je baciti posle svega 20-ak minuta. Korišćenje plastike za jednokratnu upotrebu je jednostavno, udobno i lako, ali su posledice takvog ponašanja pogubne po našu planetu i nas same. O razmerama lošeg uticaja plastike, pogotovo plastike za jednokratnu upotrebu, na našu planetu, biljni i životinjski svet, kao i ljude, možete više pročitati u tekstu Kako plastika uništava prirodu i kako možemo da pomognemo.

To je bio osnovni motiv da Matt Colegate osmisli i pokrene Joco brend. Joco svojim proizvodima želi da pruži više nego adekvatnu zamenu za plastične proizvode za jednokratnu upotrebu.

Kao što ćete videti, Joco proizvodi su potpuno ekološki, dizajnirani sa puno stila i izrađeni sa velikom pažnjom. Joco proizvodi se ne prave mašinski, već ih izrađuju eksperti za pravljenje proizvoda od stakla “Artisan Blown”. Uz sve to, ako ih čuvate, Joco proizvodi će vas verno služiti čitav život.

Borosilikatno staklo je osnovna karakteristika Joco proizvoda

Joco Borosilikatno Staklo

Šta je borosilikatno staklo?

Borosilikatno staklo je tip stakla koje sadrži najmanje 5% borovog oksida. Borov oksid čini staklo otpornim na ekstremne temperaturne promene, takozvane termalne šokove. Borosilikatno staklo je prvi počeo da koristi nemački umetnik u pravljenju proizvoda od stakla Otto Schott krajem 19-og veka.

Proizvodi izrađeni od borosilikatnog stakla dobro čuvaju toplotu tečnosti koja se nalazi u njima, znatno su otporniji na udarce, ogrebotine i padove od običnog stakla. Ovo staklo nije porozno i ima izuzetnu optičku čistoću.

Borosilikatno staklo ne sadrži štetne hemikalije kao što su olovo, BPA i kadmijum. Izuzetno je robusno i trajno, može se slobodno koristiti u mikrotalasnoj rerni i može se prati u sudo mašini.

Sada kada smo naučili zašto je dobro koristiti borosilikatno staklo, da vidimo i kako izgledaju Joco proizvodi.

Asortiman Joco proizvoda

Za razliku od nekih drugih brendova, Joco asortiman je prilično skroman. U ponudi su Joco šolje za kafu i čaj (Joco Cups), Joco boce za vodu, kao i Joco staklene čaše.

Joco Cups

Joco Cup Solja Prsten i Poklopac

Joco šolje za kafu i čaj su glavni razlog zašto je Joco postao prepoznatljiv i omiljen brend širom sveta. Radi se o šoljama izrađenim od borosilikatnog stakla koje su dostupne u nekoliko veličina, odnosno zapremina.

Osnovna ideja je bila napraviti ekološki i zdravstveno potpuno prihvatljivu šolju koja treba da zameni plastične šolje za kafu i čaj, koje se nemilice koriste i bacaju posle svake popijene kafe ili čaja.

Joco CupSvet Joco šolja kreće od onih najmanjih od 120ml, preko srednjih zapremina od 180ml, 240ml i 360ml, do najveće od 480ml. Joco šolje se ne izrađuju mašinski, već ih prave eksperti (ili umetnici) za obradu borosilikatnog stakla “Artisan Blown”.

Sve Joco šolje karakteriše širok prsten od silikona sa Joco logom, koji vam omogućava da bezbedno držite šolju dok je u njoj vrela tečnost, bez bojazni da ćete se opeći. Ovaj prsten služi i kao neka vrsta dodatne izolacije koja čuva toplotu vašeg napitka. Prsten je izrađen od silikona koji se koristi u medicinske svrhe “medical grade silicon” i nije škodljiv po zdravlje ljudi, a ujedno se vrlo jednostavno pere i održava.

Joco šolje dolaze i sa silikonskim poklopcem koji osigurava da se tečnost ne prospe. Ovaj poklopac ima mali otvor kroz koji pijuckate kafu ili čaj. Dakle, sa Joco šoljom možete slobodno pešačiti, čak i potrčati na kratko, odložiti šolju u držaču za čaše u automobilu, i u svim tim situacijama ne morate brinuti da će se tečnost prosuti.

Naravno, paleta boja za silikonski prsten i poklopac je jako bogata, a boje su pažljivo birane tako da je svaka šolja vrlo lepa. Kao zlatna sredina u pogledu zapremine izdvojila se verzija od 360ml i za tu verziju je prirodno dostupna i najveća paleta boja.

U Joga studiju Namaskar imamo bogat izbor Joco šolja od 360ml i to u dve varijante: varijanta sa jednobojnim silikonskim prstenom i poklopcem i to u 13 različitih boja, kao i takozvana Artists serija, odnosno varijanta sa iscrtanim silikonskim prstenom od strane umetnika (3 verzije)

Joco boce za vodu

Joco Reusable Bottle

Svakog minuta u svetu se proda 1 milion plastičnih boca za vodu. Jasno vam je gde sve te plastične boce završavaju i kakvu štetu čine. A sve što vam ustvari treba je jedna boca koju ćete dopunjavati vodom i koristiti godinama.

Joco ima svog kandidata koji treba da doprinese da uvek pijete vodu iz potpuno neškodljive boce i da ujedno date svoj doprinos očuvanju prirode.

Radi se o boci od borosilikatnog stakla zapremine 600ml. Boca je atraktivnog dizajna i dolazi sa poklopem izrađenim od maslinovog drveta.

Boca je obojena u jednu od 3 raspoložive boje koje imaju takvu formulaciju da pod prstima daju neklizajući osećaj dodira somota “Velvet Grip”.

I Joco boca se izrađuje ručno “Artisan Blown”, dakle ne radi se o proizvodima koji se prave mašinski.

Joco staklene čaše

Ovde se radi o „klasičnim“ čašama, koje su klasične samo po tome što su izrađene samo od borosilikatnog stakla. Međutim, u pitanju su čaše sa duplim zidom, opet izrađene od strane umetnika u obradi stakla “Artisan Blown”.

Zapremine Joco staklenih čaša variraju i odgovaraju uobičajenim zapreminama za određenu vrstu pića. Konkretno, dostupni su u sledećim zapreminama: 85ml, 360ml i 480ml i dolaze u pakovanju od dva komada.

Co-Branding

Joco Cups Co-Branding

Joco nudi priliku da se njegovi proizvodi dodatno brendiraju po želji kupca, takozvani “Co-Branding”. To je sjajan način da kompanije poklone vredan i atraktivan poklon svojim radnicima, poslovnim partnerima ili kupcima i da ujedno promovišu društveno odgovorno ponašanje.

Kod brendiranja Joco proizvoda najčešće se radi o njihovom najpoznatijem proizvodu, Joco Cups. Brendiranje podrazumeva da se na silikonskom prstenu odštampa ili specijanim postupkom ureže logo kompanije ili neki drugi znak ili poruka.

Ukoliko ste zainteresovani za ovakav vid brendiranja na Joco proizvodima, za više detalja možete nas kontaktirati putem Kontakt stranice ili pozivom na 064 270 32 02.

Na kraju, bilo bi lepo da svako od nas razmisli šta može da učini po pitanju zaštite prirode. Korišćenje plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu mora da stane, jer naša planeta ne može da izdrži toliku količinu plastičnog otpada.

Ako nemate ideju o kojim razmerama zagađenja se radi, pogledajte dokumentarni istraživački film „A Plastic Ocean“ ili pročitajte tekst na našem blogu u kome sam pokušao da predstavim osnovne činjenice i poruke iz pomenutog filma.

Završne poruke iz ovog filma su sledeće:

  • “From knowing comes caring and from caring comes change”
  • “Make a difference – Think reausable, not disposable”
  • “Refuse Single-Use of Plastics”