Da li žene mogu da vežbaju Jogu u periodu menstruacije je pitanje oko koga u Joga društvu ne postoji opšta saglasnost. Ako se može vežbati, onda se postavlja pitanje da li se može vežbati snažno ili je bolje vežbati smanjenim intenzitetom. Posebno osetljivo pitanje je da li je u ovom periodu dozvoljeno izvoditi inverzne položaje.

Pa, hajde da sagledamo ovu tematiku iz više uglova i izvedemo bar neke zaključke.

Vežbati ili ne, pitanje je sad

Ukratko, niko vam ne može dati opšti odgovor na ovo pitanje i stroga pravila ne postoje. Odgovor može biti dijametralno različit od žene do žene. U principu, slušajte svoje telo, prihvatite ono što se dešava i sledite svoju intuiciju.

Joga učitelji više okrenuti tradicionalnim učenjima, uglavnom savetuju ili pauziranje u ovom periodu ili vežbanje neke opuštajuće i relaksirajuće Joga sekvence.

Geeta Iyengar, najstarija ćerka slavnog B.K.S Iyengar-a u svojoj knjizi „Yoga A Gem for Woman“ savetuje da se tokom menstruacije asane ne praktikuju i da se uobičajena Joga praksa može nastaviti tek od četvrtog ili petog dana od početka menstruacije. Radi smanjivanja tenzije tokom menstruacije, Geeta preporučuje praktikovanje nekoliko fleksija (forward bends).

Kino MacGregor, jedna od danas najpopularnijih učitelja Ashtanga joge, iznosi stav Pattabhi Jois-a (osnivač Ashtanga Joge) da se žene uzdrže od vežbanja Ashtanga Joge u periodu od jednog do 3 dana od početka menstruacije. U tom periodu, Kino preporučuje ili laganu i okrepljujuću Joga sekvencu sa ciljem da ublaži negativne efekte ciklusa ili prosto šetnju ili vožnju bicikla.

Na drugoj strani su Joga učitelji koji svoj stav baziraju pre svega na naučnim i medicinskim stanovištima.

Mark Stephens, poznati Joga učitelj, ističe da veliki broj žena već godinama ili čak decenijama nastavlja svoju regularnu Joga praksu i u ovom periodu, što uključuje i izvođenje inverznih položaja, bez bilo kakvih negativnih znakova ili efekata.  Ovde se govori o periodu vežbanja Joge od 10 i više godina.

Barbara Benagh, Joga instruktorka sa velikim iskustvom, kaže da s obzirom da ne postoje dokazi ili studije koje potvrđuju negativne efekte inverznih položaja na tok menstruacije i s obzirom da menstruacija drugačije utiče na svaku ženu, pri čemu može varirati od ciklusa do ciklusa, najbolje je prepustiti svakoj ženi da samostalno donese odluku da li vežbati i da li izvoditi inverzne položaje tokom ovog perioda.

Preporučeni Joga položaji za ublažavanje neprijatnosti tokom menstruacije

Sledeće asane i vežbe disanja (pranayama) mogu biti posebno korisne ukoliko osećate intenzivnije negativne efekte menstruacije, a želite da ih vežbanjem Joge umanjite.

Lagane, dinamične vežbe usmerene na povećanje pokretljivosti zglobova su  preporučljive za početak vežbanja. Pozdrav suncu se može izvoditi, ali vrlo laganim tempom.

Blage fleksije (forward bends) nežno masiraju abdominalni i karlični region i pomažu da se otkloni osećaj težine kao i da se umanji obilnije krvarenje. One su po prirodi smirujuće, pa blagotvorno deluju na um.

Blaga uvrtanja se takođe preporučuju kao i blage ekstenzije (back bends). Da bi se krv iz nogu usmerila ka srcu bez podizanja karlice, mogu se samo noge podići i nasloniti na zid, dok su ledja i glava na podu.

Sve gore navedene položaje treba izvoditi laganim tempom, sa nekih 60% od punog kapaciteta. U nekom od narednih tekstova daćemo primer jedne takve sekvence, sa detaljnijim opisom položaja i tranzicija između položaja.

Vežbe disanja (pranayama) u ovom periodu mogu biti vrlo korisne u balansiranju emocija i smirivanju uma. Preporučuju se smirujuće pranajame kao što su Ujjayi i Bhramari pranajama. Sa druge strane, treba izbegavati podstičuće pranajame kao što su Bhastrika i Kapalbhati.

Joga Nidra i meditacija se posebno preporučuju pošto su žene u ovom periodu svesnije i senzitivnije, a ove prakse deluju smirijuće i okrepljujuće.

Da li izvoditi inverzne Joga položaje tokom menstruacije?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga koga pitate.

Oni više okrenuti tradicionalnim Joga učenjima će savetovati izbegavanje inverznih Joga položaja tokom menstruacije.

Prvi razlog za ovakav stav je tvrdnja da u inverznim položajima dolazi do obrnutog kretanja apane (vrsta prane koja u normalnim položajima teče od pupka ka pelvisu, dok u inverznim položajima menja smer). Smatra se da to obrnuto kretanje apane može poremetiti ili zaustaviti menstruaciju.

Neki prethodnu tvrdnju povezuju sa medicinskim stanjem poznatim kao retrogradna menstruacija koja može biti uzrok ozbiljnijim zdravstvenim problemima.

Drugi razlog je tvrdnja da inverzni položaji tako deluju na krvne sudove u karlici da dolazi do pojačanog krvarenja.

Kao što ćemo videti malo kasnije, nauka i medicina se ne slažu sa ovim tvrdnjama, odnosno ne postoje dokazi koji bi potvrdili ove tvrdnje.

Treba imati u vidu da je zadržavanje u intenzivnijim inverznim Joga položajima relativno kratko, pa se postavlja pitanje da li 15 do 30 sekundi provedenih u stoju na glavi, zaista može ostaviti negativne posledice.

Na šta još obratiti pažnju u slučaju izraženih negativnih efektata menstruacije?

Pored inverznih položaja, treba izbegavati i položaje koji snažno angažuju abdominalne mišiće i mišiće karličnog dela. Tu spadaju snažne ekstenzije (back bends), snažne stojeće asane, balansi na rukama, intenzivna uvrtanja.

Iza ovakvog stava stoji razmišljanje da ako je region karlice već u određenom grču i pod bolovima, zašto to stanje još više pojačavati zahtevnim i snažnim asanama.

Takođe, praktikovanje zahtevnih dinamičnih stilova Joge, kao što je Ashtanga Joga, Power Joga ili snažne vinyasa sekvence, treba izbegavati u ovom periodu. Isto važi i za držanje bandi (bandha).

Šta kažu nauka i medicina?

Ne postoje medicinski dokazi koji bi potvrdili da vežbanje ili izvođenje inverznih Joga asana tokom menstruacije ima negativan uticaj na sam tok menstruacije.

Istraživanja koja je sprovela NASA Medical Division su potvrdila da gravitacija nema uticaja na sam tok menstruacije. Istraživanja su obavljena u okruženju sa nultom gravitacijom. Ova i druga istraživanja su poslužila medicini da uspostavi tvrdnju da gravitacija nema negativnog uticaja na tok menstruacije.

Što se tiče retrogradne menstruacije, istraživanja pokazuju da se ona prirodno dešava kod 90% žena bez bilo kakvih komplikacija kod većine (bez obzira da li vežbaju Joga inverzne položaje ili ne). Zbog toga je pomalo nezahvalno tvrditi da će tih minut ili dva provedenih u inverznim Joga položajima imati značajan uticaj na pojavu retrogradne menstruacije.

Zaključak

Kao što vidite nekih strogih pravila i saglasnosti po ovom pitanju nema. Ljudi su različiti, svaka žena je jedinstvena na svoj način, pa je tako i iskustvo efekata menstruacije različito.

Ono što vi treba da uradite je da obratite pažnju na efekte koje imate tokom i nakon vežbanja kao i tokom izvođenja određenih položaja. Ukoliko ne primećujete probleme i negativne efekte, onda možete nastaviti sa vežbanjem tokom menstruacije.

Međutim, ako osećate da vam samo vežbanje ili pojedine asane ne prijaju jer provociraju ili pojačavaju negativne efekte menstruacije, onda je pametnije ili pauzirati sa vežbanjem ili preskočiti asane koje izazivaju nezadovoljstvo.

Sledi da je najbolji savet koji se može dati onaj da se žena osloni na svoje lično iskustvo kao i na svoju intuiciju. Osnovno pitanje koje se može postaviti je: Kako se osećam? Na osnovu odgovora na to pitanje žena će znati da donese odluku da li i kako vežbati tokom menstruacije.