Joga blokovi ili Joga cigle su verovatno najpoznatiji Joga rekviziti i od velike su pomoći kako početnicima tako i iskusnijim vežbačima.

Korišćenje rekvizita i pomagala tokom vežbanja Joge je relativno nova pojava u svetu Joge. Zahhvalnost za uvođenje rekvizita i popularisanje njihovog korišćenja dugujemo legendarnom učitelju B.K.S. Iyengar. U želji da pomogne kako sebi, tako i svojim vežbačima, Iyengar je počeo da u vežbanje Joge uvodi ono što je bilo u njegovoj okolini ili bašti, a to su bili kamen, deo drveta, konopci, stolice, stolovi, itd.

Nije prošlo puno vremena, a korišćenje Joga rekvizita je postalo uobičajeno u celom svetu u praktično svim stilovima Joge. Osim funkcije i principa delovanja, današnji moderni rekviziti imaju malo toga zajedničkog sa originalnim, pa je čak i tako jednostavan rekvizit kao što je Joga blok ozbiljno unapređen.

Joga blokovi se koriste kao pomoć pri vežbanju, ali takođe i kao alat za intenziviranje nekih položaja, kao i kod otklanjanja tenzije, pa i tokom relaksacije.

Joga Blokovi - Uporedni Pregled

U ovom tekstu želim da uporedim nekoliko vrsta Joga blokova ili Joga cigli (ili Joga ciglica kako ih još neki zovu) sa namerom da pomognem prilikom izbora. Najčešći oblik Joga bloka je baš oblik cigle sa malo zaobljenim ivicama, ali ima Joga blokova i drugačijih oblika, recimo u oblika jajeta ili polu meseca.

Konkretno, ovaj uporedni pregled se bavi sledećim Joga blokovima:

Kriterijumi po kojima ću ih uporediti su sledeći:

  • Materijal od koga su napravljeni
  • Prenosivost, odnosno lakoća transporta
  • Upotebljivost, odnosno praktičnost korišćenja
  • Cena

Ukoliko ste zainteresovani za kupovinu Joga bloka ili nekog drugog kvalitetnog rekvizita i pomagala, onda treba da znate da sve to možete kupiti u Joga studiju Namaskar. Na ovoj stranici možete videti i poručiti trenutno raspoložive Joga rekvizite.

Materijal

Manduka Joga Blok od Plute

Najčešći materijali za izradu Joga blokova su drvo, pluta, EVA pena i bambus.

Prvo mesto u ovoj kategoriji bi podelili sledeća tri bloka: Kompaktni drveni Joga blok, Manduka Joga blok od plute i Manduka kompaktni Joga blok od plute.

Sva tri su izrađena od potpuno ekoloških materijala, pa nemaju štetnih uticaja na prirodu i čoveka.

Drveni Joga blokovi su vrlo lepog izgleda i obično su lakirani, pa su gladki na dodir. Joga blokovi od drveta se najčešće prave kao kompaktni blokovi, odnosno u nešto manjim dimenzijama, pre svega zbog njihove težine.

Sa druge strane, pluta se dobija iz kore hrasta plutnjaka, koji najviše raste u zapadnom Mediteranu, dakle u Portugaliji, Španiji i Italiji. Vrlo je prijatna na dodir, deluje toplo i mekano. Pluta je lagan materijal, pa se Joga blokovi od plute prave i kao kompaktni, ali i u standardnoj veličini.

Manduka Joga blok od reciklirajuće pene zauzima drugo mesto u ovoj kategoriji, pre svega jer je napravljen od materijala koji nije prirodan.

Ovaj blok je izrađen od 50% do 75% reciklirajuće EVA pene. EVA pena se smatra bezbednom zamenom za PVC, jer ne sadrži BPA. Joga blokovi od reciklirajuće pene su prijatni na dodir, ne klizaju i, pošto su vrlo lagani, izrađuju se u standardnoj veličini i dostupni su u velikom broju boja.

Prenosivost

Manduka Kompaktni Joga Blok od Plute

Ukoliko Joga blok ili blokove nosite sa sobom na čas, onda obratite pažnju na dimenzije blokova, kao i njihovu težinu.

Dve dimenzije Joga blokova

Generalno, blokovi za Jogu se prave u dve dimenzije: standardni Joga blokovi i kompaktni Joga blokovi. Ima i odstupanja od ovih izvedbi, ali su ipak ove dve najčešće.

Dimenzije standardnog Joga bloka su sledeće: dužina je 22,8cm, širina 15.2cm i visina 10cm. Kompaktni Joga blokovi imaju sledeće dimenzije: dužina je 21.6cm, širina 10.1cm dok je visina bloka 7cm.

Kompaktni Joga blokovi su ipak lakši za transport

Na prvo mesto u ovoj grupi postavio bih Manduka kompaktni Joga blok od plute. Njegova težina je 0.5kg, a kompaktne dimenzije omogućavaju da ga lako spakujete sa ostalom opremom za Jogu i nosite sa sobom.

Drugo mesto bi zauzeo drveni kompaktan Joga blok. On nije baš lagan, težak je oko 0.8kg, ali je kompaktnih dimenzija, pa se i dalje može lako transportovati.

Joga Blok od Drveta

Treće mesto zauzima Manduka blok od reciklirajuće pene. To je blok standardnih dimenzija, ali je vrlo lagan. Ovaj Joga blok je najlakši od svih predstavljenih i njegova težina je svega 0.4kg.

Na četvrtom mestu je Manduka Joga blok od plute sa težinom oko 1kg i standardnim dimenzijama.

Upotrebljivost

Manduka Joga Blok od Plute

Kompaktni ili standardni Joga blok

Kada govorimo o upotrebljivosti Joga blokova, onda pre svega moramo voditi računa o našim potrebama i za koje asane nameravamo da ga koristimo.

Ja bih rekao da je za većinu vežbača, pogotovo za one koji tek počinju sa vežbanjem Joge, daleko upotrebljiviji Joga blok standardnih dimenzija. Jednostavno, veće dimenzije bloka će učiniti mnoge od zahtevnijih poza znatno lakšim.

Takođe, ljudima sa većim šakama i dlanovima će standardne (odnosno veće) dimenzije bloka više prijati i biće stabilniji.

Međutim, za neke asane, kao i za vežbače koji su prilično razgibani, kompaktni blokovi su bolje rešenje. U grupu ljudi kojima odgovara kompaktni Joga blok spadaju i oni koji imaju relativno male šake i dlanove.

Ukoliko Jogu vežbate duže vremena, verovatno ste do sada koristili i standardne i kompaktne blokove, pa ćete znati da napravite pravi izbor. Za početnike su Joga blokovi standardnih dimenzija sigurniji izbor.

Jedan ili dva bloka

Za većinu Joga položaja će vam biti dovoljan jedan Joga blok, međutim ima situacija kada su dva Joga bloka vrlo korisna, čak i neophodna.

Jednostavno, sa dva Joga bloka moći ćete u mnogim položajima da oslonite obe ruke na blokove. Neki vežbači recimo koriste dva ili više blokova umesto bolstera za položaje otvaranja grudnog koša.

U svakom slučaju, uvek možete početi sa jednim blokm, a kasnije kupiti i drugi. Pri tome bi bilo dobro da su to isti blokovi, dakle dva bloka istih dimenzija i od istog materijala.

Koji Joga blok je najupotrebljiviji

Manduka Kompaktni Joga Blok od PlutePre nego što odgovorim na ovo pitanje, istakao bih kriterijume koji određuju upotrebljivost.

Što je Joga blok teži, to je nezgodnije koristiti ga. Manja težina Joga bloka uz zadržavanje potrebnih dimenzija je svakako prednost.

Poželjno je takođe da Joga blok bude mekan, da ne bi žuljao u nekim položajima i da je prijatan na dodir. Kada kažemo mekan, tu se ne misli na blokove koji se uvijaju pod pritiskom, jer blok mora da bude istovremeno dovoljno čvrst da izdrži priličnu težinu koja se na njega oslanja. Ovde se pre svega misli na udobnost bloka u nekim položajima, kao što su na primer ekstenzije ili otvaranja grudnog koša.

Potrebno je takođe da Joga blok ne kliza po podu ili prostirci i da pruža dobar i siguran oslonac. Ovde recimo lakirani drveni blokovi nisu baš najsrećnije rešenje, jer lakše klizaju po takođe lakiranom parketu.

Kada sve ove parametre uzmem u obzir, na prvo mesto bih postavio Manduka Joga blok od plute i to u standardnim dimenzijama. To je dovoljno veliki blok, ne preterano težak za svoje dimenzije, ne kliza se, vrlo je prijatan na dodir.

Drugo mesto u ovoj kategoriji bi podelili Manduka kompaktni Joga blok od plute i Manduka blok od reciklirajuće pene. Manduka kompaktni Joga blok od plute ima iste karakteristike kao i njegov veći rođak, osim naravno manjih dimenzija.

Na drugoj strani, Manduka Joga blok od reciklirajuće pene je, i pored standardnih dimenzija, najlakši blok od svih predstavljenih, ne kliza i vrlo je prijatan na dodir.

Joga blok od drveta bi zauzeo treće mesto, jer je prilično težak za svoje dimenzije, a istovremeno ne baš stabilan, odnosno zna da kliza po podu i pruža lošiji oslonac od ostalih predstavljenih Joga blokova.

Cena

Joga Blok od Drveta

Najjeftiniji Joga blok u ovom poređenju je kompaktni drveni Joga blok čija se cena kreće oko 10 eura. Zbog toga on zauzima prvo mesto u ovoj kategoriji.

Drugo mesto u ovom poređenju dele Manduka kompaktni Joga blok od plute i Manduka Joga blok od reciklirajuće pene. Njihova cena iznosi 16 eura. Ovde treba napomenuti da je 16 eura cena za jednobojni Manduka blok od reciklirajuće pene, dok je cena istih blokova, ali šarenih, odnosno u više boja, 18 eura.

Manduka Joga Blokovi od Reciklirajuce Pene

Na kraju, najskuplji Joga blok od predstavljenih je Manduka Joga blok od plute čija je cena 20 eura i on zauzima treće mesto u cenovnoj kategoriji.

Zaključak

Svi predstavljeni Joga blokovi mogu biti od velike pomoći pri vežbanju, ali među njima ipak postoje ozbiljne razlike.

Ako Joga blokove ne morate da nosite sa sobom ili ako imate rešenje za njihovo nošenje, onda su Manduka Joga blok od plute ili Manduka Joga blok od reciklirajuće pene odličan izbor. Velike dimenzije, odličan oslonac bez klizanja, mala težina u odnosu na dimenzije su njihove osnovne karakteristike.

Ukoliko vam je pak potreban kompaktan Joga blok, onda bi prvi izbor bio Manduka kompaktan Joga blok od plute. Njega karakterišu sve dobre osobine standardnog bloka od plute, uz kompaktne dimenzije i lakoću transporta.

Opet, ako volite drvo i već ste navikli na drvene Joga blokove, onda je vaš izbor drveni blok.

U tabeli ispod sumirao sam rangiranje predstavljenih Joga blokova po kategorijama. Prvo mesto označava najbolji Joga blok u toj kategoriji.

Joga Blok Drveni Blok Blok od Plute Kompaktni Blok od Plute Blok od Reciklirajuće Pene
Materijal 1 1 1 2
Prenosivost 2 4 1 3
Upotrebljivost 3 1 2 2
Cena 1 3 2 2

Ukoliko imate nekih pitanja ili ste zainteresovani za kupovinu nekog od predstavljenih Joga blokova, možete se javiti korišćenjem naše Kontakt stranice ili možete pozvati ili poslati poruku na 064 270 32 02 (može i Viber).

Takođe, trenutnu ponudu Joga blokova, Joga prostirki, Joga peškira i ostale Joga opreme možete pogledati u našem Web Shop-u gde možete i napraviti porudžbinu ili se javiti na 064 270 32 02.