Pravilno održavanje Joga prostirke je tema koja zanima sve vežbače, jer svi žele da njihova omiljena Joga prostirka traje što duže uz zadržavanje performansi koje je prostirka pružala kada je bila nova. Istovremeno, ako se prostirka ne održava redovno i pravilno, onda se na njoj skupljaju prljavština i bakterije, a to nije dobro sa higijenske strane. Ovo je posebno važno kod stilova koji potenciraju obilno znojenje ili kod vežbača koji se inače puno znoje.

Kako na tržištu postoji veliki broj modela Joga prostirki, izrađenih od različitih materijala i različitim tehnološkim postupcima, tako se i način održavanja istih dosta razlikuje.

Ovaj tekst ima za cilj da pruži što više informacija o održavanju različitih modela Joga prostirki, sa posebnim naglaskom na Joga podloge koje inače možete kupiti u Joga studiju Namaskar. Ako u budućnosti u ponudi Joga studija Namaskar bude bilo novih Joga prostirki koje zahtevaju drugačiji način održavanja, ja ću dopuniti ovaj tekst odgovorajućim instrukcijama.

Opšte Preporuke za održavanje Joga prostirki

Odrzavanje Joga Prostirke

Na početku bih izneo neke opšte preporuke koje se odnose na način održavanja svih vrsta Joga prostirki.

Uvek sačekajte da se prostirka osuši pre nego je urolate

Kada obrišete svoju Joga prostirku, ostavite je razvijenu na podu i sačekajte da se osuši pre nego je urolate. Većina kvalitetnijih Joga prostirki ima konstrukciju sa zatvorenim ćelijama, tako da ne upija vlagu, što znači da se jako brzo suše.

Najčešće je dovoljno svega par minuta da se prostirka osuši. Jedino je kod detaljnog čišćenja prostirki potrebno više vremena, ali i u tom slučaju vreme sušenja je između 10 i 20 minuta.

Na ovaj način sprečavate akumuliranje neprijatnih mirisa u prostirci i štitite materijal od kojih su prostirke napravljene.

Joga prostirke sa konstrukcijom otvorenih ćelija (na primer Manduka GRP Joga prostirka) zahtevaju nešto više vremena da se osuše, posebnom posle detaljnog čišćenja (potapanja u vodu). Proces sušenja možete ubrzati ako prostirku ostavite na mestu slobodnog i intenzivnijeg protoka vazduha.

Ne perite Joga prostirku u veš mašini

Ovo je greška koja može skupo da košta, odnosno možete trajno oštetiti svoju Joga prostirku. Kvalitetne Joga prostirke su vrlo izdržljive i mogu čak i da prežive pranje u veš mašini, ali stvarno nema potrebe za takvim eksperimentom.

Kao što ćemo videti u nastavku teksta, najčešće je dovoljno Joga strunjaču posle vežbanja obrisati vlažnom krpom ili koristiti odgovarajuće sredstvo za čišćenje.

Ovde dugujem samo napomenu da postoje Joga prostirke koje se mogu prati u veš mašini, ali takvih trenutno nema u ponudi Joga studija Namaskar, pa se njima neću baviti za sada.

Ne koristite agresivna sredstva za čišćenje

Odrzavanje Joga Prostirke

Preporuka je da za čišćenje Joga prostirki uvek koristite sredstva preporučena od strane proizvođača. Tada ste najsigurniji da prostirku održavate kako treba.

Ukoliko želite da koristite neka alternativna sredstva, svakako se dobro raspitajte pre upotrebe da li su pogodna za vašu prostirku.

Svakako izbegavajte agresivna sredstva za čišćenje kao što je medicinski benzin ili neka jaka sredstva za čišćenje kupatila, jer mogu trajno oštetiti Joga prostirku.

Izbegavajte da ostavljate Joga prostirku pod uticajem jakog Sunca

Jako UV zračenje je štetno za sve Joga prostirke, pa izbegavajte da ih dugotrajno koristite ili ostavljate na direktnom Suncu, bar ne u periodima kada je UV zračenje najjače.

UV zračenje je posebno štetno za prostirke izrađene od prirodnih materijala, kao što jer na promer prirodna guma. Ako se o tome ne vodi računa može doci do trajnog gubitka očekivanih performansi prostirke.

Ne kačite joga prostirke na tanak štrik radi sušenja i provetravanja

Kačenje Joga prostirke na tanak štrik ili kanap radi ubrzanog sušenja može biti štetno, pogotovo kada govorimo o teškim i dužim Joga prostirkama. Baš zbog te težine može doći do izduživanja Joga prostirke, odnosno oštećenja na mestu koje ide preko štrika i kanapa.

Bezbednija alternativa bi mogla biti da Joga prostirku prebacite preko ograde ili nekog zida, dakle da površina na koju se prostirka oslanja bude veća i da na taj način zaštitite prostirku.

Ipak, najsigurnije je Joga podlogu ostaviti razvijenu na podu i sačekati da se osuši.

Održavanje Joga prostirki izrađenih od TPE materijala

U ovu grupu Joga prostirki spadaju Prana E.C.O. i njeni rođaci Prana E.C.O. Henna i Prana E.C.O. Large, zatim Manduka Welcome (odnosno Begin, što je novo ime za ovu seriju prostirki), kao i ReYoga Free Light.

manduka multipurpose mat wash citrus 227mlZajedničko im je da su izrađene od Thermoplastic Elastomer (TPE) materijala koji je odličan izbor za lagane i udobne prostirke, pre svega namenjene statičnijim stilovima Joge.

Održavanje ovih prostirki se svodi na redovno brisanje vlažnom krpom. Može se koristiti i neko blago sredstva za čišćenje i dezinfekciju.

Ja bih preporučio korišćenje Manduka Multipurpose Mat Wash spreja, koji osim što efikasno, čisti prostirku ostavlja iza sebe i lep miris.

Kada je ovakvu prostirku potrebno detaljnije očistiti, dakle kada su na njoj vidljivi tragovi korišćenja i prljavštine, možete prostirku istuširati i oprati u kadi ili tuš kabini. Dovoljno je da inicijalno istuširate prostirku, zatim na neki nežan sunđer ili magičnu krpu nanesete par kapi tečnog sapuna ili gela za tuširanje i istrlajte je. Zatim ponovo istuširate prostirku ostavite je da se osuši.

Najbrže će se osušiti ako je recimo iznesete na terasu i ostavite na površini terase razvijenu ili, ako imate onu dužu sušilicu za veš, postavite je na nju po dužini, tako da je cela prostirka na sušilici. Prostirka će i posle ovog detaljnog čišćenja biti suva za nepunih 10-ak minuta.

Održavanje Manduka Pro serije prostirki

Kada kažemo Manduka Pro serija prostirki, tada se misli na Manduka Pro, Manduka ProLite i Manduka Pro Travel prostirke.

Sve one su izrađene na isti način, od istog materijala, ali se razlikuju po debljini, širini i težini. Ova serija prostirki je verovatno najizdržljivija i najdugotrajnija serija prostirki koju možete kupiti. Izrađene su od specijalne vrste PVC-a koja je neškodljiva za vežbače i odlično su rešenje i za dinamične i za statične stilove Joge.

Održavanje ovih prostirki se svodi na redovno brisanje vlažnom krpom, uz povremeno ili stalno korišćenje nekog sredstva za čišćenje i dezinfekciju, pogotovo ako se dosta znojite dok vežbate.

manduka multipurpose mat wash gingergrass 227mlOd sredstava za čišćenje Manduka preporučuje Manduka Multipurpose Mat Wash sprej. Ovaj sprej se isprska par puta preko površine prostirke (sprej ne ostavlja kapljice, već je u formi pare), prostirka se tako ostavi minut do dva i potom obriše vlašnom krpom.

Ukoliko je vaša Manduka Pro prostirka više zaprljana i potrebno je detaljnije očistiti, tada Manduka savetuje da nanesete veću količinu njihovog sredstva za čišćenje, posebno na mestima na kojima ima više prljavštine. Opet, sačekate par minuta, a zatim prostirku obrišete vlažnom krpom i ostavite da se osuši.

Manduka Multipurpose Mat Wash sredstvo sadrži i određenu količinu organskog esencijalnog ulja, što pomaže u uklanjanju bakterija i ostavlja za sobom prijatan miris. Trenutno dostupni mirisi su lavanda, citrus i đumbir. Inače, pošto je ovo sprej koji ne ostavlja kapljice, standardno pakovanje od 227ml traje zaista dugo.

Manduka u ponudi ima i Refill pakovanje od 909ml koje se najčešće koristi kao dopuna standardnog pakovanja od 227ml, ali se može i samostalno koristiti uz pumpicu koja se sa njim isporučuje.

Za čišćenje Manduka Pro serije prostirki možete korisiti i neko blago sredstvo za čišćenje i dezinfekciju, recimo 1% asepsol.

Manduka za čišćenje Pro serije prostirki, ne preporučuje korišćenje sredstava baziranih na sirćetu, ali sam nailazio na komentare da vežbači koriste sredstva na bazi sirćeta koja sami prave.

Recimo, jedan od takvih „recepata“ je i sledeći: potrebna vam je bočica koja radi kao sprej, dakle koja ne izbacuje kapljice. U bočicu dodate sirće i vodu u odnosu 1 na prema 3 (dakle 3 puta više vode). Sirće je dobro jer efikasno razbija i uklanja prljavštinu, a ujedno nije toliko agresivno da ošteti prostirku. Dodatno u tu kombinaciju treba dodati i 10 do 15 kapi esencijalnog ulja koje po prirodi ima antibakterijsko dejstvo.

Sve to promućkate i imate sredstvo za čišćenje Manduka Pro serije prostirki.

Ipak, imajte na umu da Manduka ne preporučuje sredstva bazirana na sirćetu i da to svakako može uticati na doživotnu garanciju koju oni daju za ovu seriju prostirki.

Održavanje Joga prostirki izrađenih od prirodne gume

U ovu grupu sam svrstao Joga prostirke koje su izrađene isključivo od prirodne gume, koja se dobija od smole sa drveta i jute. Ove prostirke treba razlikovati od prostirki koje imaju gladak površinski sloj od Eko Poliuretana i ta razlika se ogleda i u načinu na koji se održavaju ove dve vrste prostirki.

Konkretno, prostirke iz ove grupe su Manduka Eko, Manduka EkoLite i Manduka Eko Superlite. Izrađene su dakle od prirodne gume i odlično su rešenje kako za dinamične tako i za statične stilove Joge.

manduka natural rubber mat wash 227mlOdržavaju se brisanjem vlažnom krpom, a Manduka preporučuje korišćenje specijalnog sredstva za čišćenje Manduka Natural Rubber Mat Wash. Opet se radi o spreju koji ne samo da čisti i dezinfikuje, već i na neki način hrani ovaj prirodni materijal i omogućava duži životni vek prostirke. Uz sve to ostavlja prijatan miris posle brisanja, što je bitno za ovu vrstu prostirki i za ljude kojima smeta miris prirodne gume.

Sprej se isporučuje u pakovanju od 227ml, dok je dostupno i Refill pakovanje od 909ml koje najčešće služi za dopunjavanje spreja, mada se može i samostalno koristiti uz pumpicu koja se sa njim isporučuje.

Manduka Natural Rubber Mat Wash je bazirana na sirćetu, koje hrani vlagom prirodnu gumu i ne dozvoljava da oksidiše i da se ubrzano troši. Na ovaj način se produžava životni vek Joga prostirki izrađenih od prirodne gume.

Alternativa specijalizovanom Manduka sredstvu za čišćenje bi bila sredstva koja su opet bazirana na sirćetu. Preporuke na koje sam nailazio za odnos sirćeta i vode variraju od 1 na prema 1 do čak 1 na prema 20, u korist vode naravno.

Ono što je jako bitno je da se koristi bočica koja radi kao sprej i da se u ovu kombinaciju ne dodaju esencijalna ulja ili sapun, jer oni mogu oštetiti prostirku od prirodne gume.

Generalno, vodite računa da prostirke izrađene od prirodne gume ne čistite sredstvima kao što su sapun ili esencijalna ulja, jer loše deluju na gumu i skraćuju njen životni vek.

Održavanje Joga prostirki sa površinskim slojem od Eko Poliuretana

Liforme Yoga Mat Cleaning

Liforme Yoga Mat i Yoga Design Lab Infinity su prostirke koje su glatke, jer imaju površinski sloj od Eko Poliuretana, dok je ostatak prostirke od prirodne gume.

Ovaj površinski sloj omogućava veoma dobro prijanjanje, a takođe nudi i mogućnost laserskog graviranja atraktivnih i korisnih dezena. Ipak, ovakav površinski sloj zahteva i malo drugačiji pristup održavanju.

Uglavnom je dovoljno prostirke iz ove grupe posle vežbanja obrisati vlažnom krpom, dakle samo voda i krpa, bez korišćenja nekog dodatnog sredstva za čišćenje. Ovo bi bilo nešto što bi nazvali svakodnevnim održavanjem.

Međutim, nakon svakog 5-og ili 10-og vežbanja poželjno je Joga prostirku sa površinskim slojem od Eko Ploiuretana očistiti detaljnije. Za tu svrhu možete sipati oko litar vode u neku posudu, a zatim u tu vodu dodati nekoliko kapi deterdženta za sudove ili tečnog sapuna.

Potom korisitite neku nežnu krpu (magična krpa recimo) ili sunđer i detaljnije obrišite prostirku koristeći vodu iz posude.

Na kraju, isperite sunđer ili krpu i jos jednom obrisite Joga prostirku i ostavite je da se osuši.

Imajte na umu da je posle ovakvog detaljnijeg čišćenja potrebno nekih 20-ak minuta da se prostirka potpuno osuši, dok je kod svakodnevnog održavanja vreme sušenja svega par minuta.

Održavanje Manduka GRP Joga prostirki

Manduka GRP Joga prostirka je specijalno konstruisana za stilove Joge pri kojima dolazi do zaista obilnog znojenja, kao što su Bikram ili Hot Joga.

Za razliku od većine drugih kvalitetnih Joga prostirki, konstrukcija Manduka GRP prostirke je sa otvorenim ćelijama. Srednji sloj ove prostirke je do prirodne gume, ali sa dodatkom uglja, što obezbeđuje sjajno upijanje vlage i znoja.

Glavna ideja je bila da Manduka GRP prostirka može da zameni kombinaciju Joga prostirke i Joga peškira.

Baš zbog te konstrukcije sa otvorenim ćelijama, potrebno je njeno redovno i pravilno održavanje.

Manduka Deep GRP Mat Cleanser 500mlI za svakodnevno i za detaljno održavanje GRP prostirke, Manduka preporučuje korišćenje specijalizovanih Manduka sredstava za čišćenje. Ova sredstva su inače preporuka i za sve ostale Joga prostirke sa konstrukcijom otvorenih ćelija.

Svakodnevno čišćenje podrazumeva korišćenje Manduka Everyday GRP Mat Cleanser sredstva posle svakog vežbanja. Koristite vlažnu krpu na koju naprskate Manduka Everyday GRP Mat Cleanser i zatim solidnim pritiskom prebrišete celu površinu prostirke. Potom isperite krpu ili koristite drugu vlažnu krpu da još jednom prebrišete celu prostirku.

Ostavite Manduka GRP prostirku da se osuši, najbolje tako što će biti u prostoru sa slobodnim protokom vazduha, a potom je možete urolati i odložiti.

Manduka Everyday GRP Mat Cleanser se izrađuje u pakovanju od 200ml.

Detaljnije čišćenje je potrebno da bi se iz prostirke odstranili absorbovana prljavština i vlaga. U zavisnosti od frekvencije vezbanja, preporučuje se da se to uradi 2 do 4 puta mesečno.

To se radi tako što se Manduka GRP prostirka potopi u kadu sa vodom, a onda se u tu vodu doda određena količina (30ml) Manduka Deep GRP Mat Cleanser-a. Ovo sredstvo je raspoloživo u pakovanju od 500ml.

Prostirka se ostavi u vodi 10-ak minuta, a može se i povremeno pomerati da bi sredstvo dospelo u sve delove prostirke i detlajno je očistilo. Zatim se Manduka GRP Joga prostirka dobro ispere (istušira) čistom vodom i iscedi od viška vode.

Posle ovoga je prostirku potrebno osušiti, najbolje na mestu sa slobodnim i intenzivnim protokom vazduha. Preporučuje se da se okači na ogradu, neki niži zid ili tome slično.

Izbegavajte kačenje preko tankog štrika ili kanapa, de se prostirka, zbog svoje težine, ne bi oštetila na mestu koji se oslanja preko štrika.

Nekada je potrebno i 24 sata da bi se Manduka GRP prostirka potpuno osušila posle detaljnog čišćenja.

Održavanje jeftinih PVC Joga prostirki

Iako prostirke iz ove grupe ne možete kupiti u Joga studiju Namaskar (jer zaista nisu dobro rešenje za ozbiljnije vežbanje), ja sam ih uključio u ovaj tekst, jer ipak najveći broj ljudi koristi upravo ove Joga prostirke.

Takođe, u trenutku otvaranja studija, i mi smo kupili 10-ak komada ovih prostirki kao prostirke koje vežbači mogu koristiti na časovima, pa imam direktnog iskustva sa njima.

Prilikom održavanja ovih Joga prostirki, mi smo uglavnom koristili sredstva bazirana na asepsolu, pre svega zbog dezinfekcije. Naravno, možete koristiti i neko drugo blago sredstvo za čišćenje i dezinfekciju.

Imajte samo u vidu da ni ove prostirke ne bi trebalo prati u veš mašini, mada to ljudi često čine. To znatno oštećuje ove vrlo osetljive prostirke i skraćuje im i ionako kratak upotrebni vek.

Ove prostirke upijaju vlagu, pa ih posle detaljnog pranja treba prvo dobro iscediti, a potom ostaviti da se osuše. Sušenje će naravno biti znatno duže, zbog vode koju su ove prostirke upile tokom pranja.

I na kraju, nadam se da sam vam je ovaj vodič bar malo pomogao i razjasnio postupak održavanja Joga prostirke. Za razliku od druge sportske opreme, kvalitetne Joga prostirke traju jako dugo, ali im je ipak potrebno redovno održavanje i dezinfekcija.

Naravno, ukoliko imate pitanja u vezi opreme za Jogu ili održavanja Joga prostirki, možete poslati poruku preko naše Kontakt stranice ili me možete pozvati ili poslati poruku na 064 270 32 02.

Ako planirate da Joga prostirku održavate specijalizovanim sredstvima, možete posetiti tome namenjenu stranicu u našem Web Shop-u, videti šta je raspoloživo i poručiti sredstvo koje odgovara vašoj Joga prostirci.