Manduka GRP Joga prostirka je proizvod koji je Manduka izbacila na tržište pre par godina, sa idejom da ponudi ultimativno rešenje za sve vežbače koji se tokom vežbanja puno znoje.

Pre svega je namenjena vežbačima stilova Joge koji potenciraju intenzivno znojenje, kao što je recimo Bikram ili Hot Joga. Da podsetimo, radi se o stilovima Joge u kojima se prostorija u kojoj se vežba zagreva na visoku temperaturu, a sam stil vežbanja je dinamičan, pa ne čudi što dolazi do obilnog znojenja.

Međutim i drugi dinamični stilovi Joge, kao što su Vinyasa Joga ili Ashatnga Joga, takođe dovode do toga da se vežbači dosta znoje, pa je svima njima potrebna Joga prostirka koja ne kliza i u tim vrlo zahtevnim uslovima.

Do sada su vežbači problem klizanja usled znojenja uglavnom rešavali kvalitetnom prostirkom i kvalitetnim Joga peškirom koji se postavlja preko cele prostirke i sprečava klizanje. To znači da su za svoj čas Joge morali da koriste i nose sa sobom i prostirku i peškir.

Manduka je odlučila da razvije Joga prostirku koja će omogućiti vežbačima da koriste samo prostirku i tako je nastala Manduka GRP.

Kakva je konstrukcija Manduka GRP Joga prostirke

Konstrukcija Manduka GRP Joga Prostirke

Manduka je GRP projektu pristupila vrlo ozbiljno i razvoj je trajao čitave 3 godine.

Za razliku od većine drugih kvalitetnih Joga prostirki, Manduka GRP ima konstrukciju sa otvorenim ćelijama. Konkretno, Manduka GRP je napravljena od poliuretana sa konstrukcijom otvorenih ćelija. To znači da površinski sloj prostirke (sloj na kome se vežba) sadrži male otvore ili rupice kroz koje mogu da prođu znoj i vlaga.

Znoj i vlaga bivaju absorbovani od strane same prostirke, pa na njoj ne ostaju targovi znoja. Otvori na površini prostirke takođe igraju ulogu u kasnijem odstranjivanju, odnosno isparavanju prikupljene vlage.

Površinski sloj prostirke je pod rukom nalik na neki proizvod od kvalitetne kože, i nudi sve bolje prijanjanje što je površina vlažnija od znoja.

Srednji sloj prostirke je izrađen od prirodne gume u koju je dodat i ugalj, koji je zadužen da absorbuje vlagu i da eliminiše neprijatan miris.

Završni sloj prostirke (sloj koji ide na pod) je napravljen od prirodne gume.

Koje su osnovne karakteristike Manduka GRP prostirke

Manduka GRPLite Joga Prostirka

Manduka GRP je trenutno dostupna u dve verzije, standardna Manduka GRP i Manduka GRP Lite. Obe verzije se prave istim tehnološkim postupkom, a razlike se ogledaju u širini, debljini i težini prostirke.

Standardna Manduka GRP prostirka je dugačka 180cm, dok je širina 66cm (dakle 5cm je šira od standardne širine Joga prostirki). Debljina ove prostirke je 6mm, dok je težina 2.2kg.

U ponudi je i lakša verzija koja nosi naziv Manduka GRPLite. Njena dužina je takođe 180cm, dok je širina standardnih 61cm. Debljina prostirke iznosi 4mm, dok je težina 1,7kg.

Koliko je efikasna Manduka GRP Joga prostirka

Manduka GRP Joga ProstirkaJa lično nemam direktnog iskustva sa Manduka GRP prostirkom, tako da vam mogu izneti samo neke od iskustava sa Interneta.

Uglavnom se vežbači slažu da je grip na ovoj prostirci odličan što su dlanovi i stopala vlažniji. Radi se uglavnom o ljudima koji vežbaju dinamične stilove Joge i stilove kod kojih se zagreva prostorija i na taj način intenzivira znojenje.

Često su vežbači iznenađeni koliko velika količina znoja i vlage biva absorbovana od strane ove prostirke, i priznaju da je odlično rešenje za ovakav vid vežbanja.

Međutim, ljudi koji se ne znoje previše ili vežbaju neki od stilova koji ne podrazumeva zagrejanu prostoriju, iznose stav da su i standardne Joga prostirke sa konstrukcijom zatvorenih ćelija za njih sasvim dovoljne.

Ono što gotovo svi ističu je karakterističan miris dok je prostirka nova, i koji je za mnoge vežbače neprijatan. Srećom, već posle prvog detaljnijeg pranja Manduka GRP Joga prostirke taj miris uglavnom nestaje.

Kako se održava Manduka GRP

Manduka GRP Joga podloga ima drugačiju konstrukciju, pa zato i zahteva drugačije održavanje od ostalih Joga prostirki.

I za svakodnevno i za detaljno održavanje, Manduka preporučuje korišćenje Manduka Deep Yoga Mat Cleanser. Ovo sredstvo je preporuka za sve Joga prostirke sa konstrukcijom otvorenih ćelija.

Svakodnevno čišćenje se obavlja posle vežbanja i podrazumeva nanošenje male količine (oko 15ml) ovog sredstva na vlažnu krpu kojom se onda prebriše cela prostirka. Zatim se krpa ispere i prostirka opet obriše vlažnom krpom. Naravno, prostirka se mora osušiti pre nego što se urola i odloži.

Detaljnije čišćenje je potrebno da bi se iz prostirke odstranili absorbovana prljavština i vlaga. U zavisnosti od frekvencije vezbanja, preporučuje se da se to uradi 2 do 4 puta mesečno. To se radi tako što se Manduka GRP prostirka potopi u kadu sa vodom, a onda se u tu vodu doda određena količina (30ml) Manduka Deep Yoga Mat Cleanser-a.

Prostirka se ostavi u vodi 10-ak minuta, a može se i povremeno pomerati da bi sredstvo dospelo u sve delove prostirke. Zatim se Manduka GRP Joga prostirka dobro ispere (istušira) čistom vodom i potom iscedi od viška vode.

Posle ovoga je prostirku potrebno osušiti, najbolje na mestu sa slobodnim protokom vazduha. Preporučuje se da se okači preko ograde ili tome slično. Nekada je potrebno i 24 sata da bi se prostirka osušila posle detaljnog čišćenja.

Koja je cena Manduka GRP Joga prostirke i gde se može kupiti

Cena standardne Manduka GRP prostirke iznosi 120 eura i možete je kupiti u Joga studiju Namaskar. Mi se trudimo da uvek na stanju imamo par komada Manduka GRP prostirki, tako da se slobodno javite ili proverite na ovoj stranici u našem Web Shop-u dostupnost ove prostirke. Prostirku možete preuzeti lično ili je možemo poslati brzom poštom na vašu adresu.

Ako ova prostirka kojim slučajem nije na stanju, ili ako želite Manduka GRPLite verziju, slobodno se javite, možemo je poručiti i biće u Beogradu za 2 do 3 nedelje.

Za sve dodatne informacije možete poslati poruku preko naše Kontakt stranice ili možete pozvati ili poslati poruku na 064 270 32 02 (može i Viber).