Posle teksta u kome sam predstavio Liforme Yoga Mat prostirku, javilo se puno zainteresovanih koji su pre kupovine želeli da im uporedim Liforme Yoga Mat prostirku sa Manduka Pro prostirkom.

To mi je dalo ideju da napišem ovaj tekst u kome bih uporedio prostirke iz najviše klase Joga prostirki. Da bi ovaj uporedni pregled učinili još zanimljivijim, uključio sam još jednu vrhunsku Joga prostirku, a to je Prana Revolution.

Kao što je navedeno u naslovu, ove prostirke spadaju u grupu prostirki koje koštaju 95 eura ili više i predstavljaju najbolje Joga prostirke koje možete kupiti.

Sve u svemu, ovaj tekst će prikazati prednosti i mane sledećih prostirki:

Kriterijumi za poređenje Joga prostirki

Joga Prostirke od 95 Eura

Da bi dobili što realniji i tačniji opis gore navedenih prostirki, prostirke sam poredio po sledećim kategorijama:

  • Materijal od koga je prostirka izrađena
  • Dimenzije prostirke
  • Masa prostirke i lakoća transporta
  • Osećaj prijanjanja i uzemljenja
  • Osećaj udobnosti
  • Trajnost prostirke i lakoća održavanja
  • Cena prostirke

U svakoj od ovih kategorija prostirke sam rangirao od prvog do trećeg mesta, gde prvo mesto označava najbolju prostirku u toj kategoriji.

Ovo je dugačak tekst, pa ako nekoga mrzi da čita može da odskroluje do kraja teksta gde će pronaći tabelu sa rangiranim prostirkama po kategorijama.

Pre nego što počnem sa upoređivanjem, naveo bih da sve tri navedene prostirke posedujem i koristim, ali da je ovaj tekst ipak samo moje lično mišljenje, i da svako ko je zainteresovan za neku od ovih prostirki može doći do Joga studija Namaskar da ih sam proba, uporedi i, ako želi, kupi.

Jasno je da se radi o vrhunskim prostirkama i da ako za neku prostirku kažem da je na primer prijanjanje lošije nego kod neke druge prostirke, to ne znači da je kod prve prijanjanje loše, već su u pitanju nijanse, a često i subjektivan osećaj.

Zbog toga je korisno probati ove prostirke, što možete učiniti u studiju Namaskar, naravno uz prethodnu najavu i dogovor oko termina za probu.

Materijal

Joga Prostirke od 95 Eura Urolane

Na prvo mesto u ovoj kategoriji bih postavio Liforme Yoga Mat. Ova high-tech prostirka je izrađena najvećim delom od prirodne gume, dok je površinski sloj Eko Poliuretan.

Liforme je toliko posvećen tome da u izradi prostirki koristi prirodne i lako biorazgradive materijale da se recimo hvale time da je potrebno svega 3 godine da se njihova prostirka potpuno razgradi ukoliko se nađe na deponiji ili se zakopa u zemlju.

Na drugom mestu je Prana Revolution, prostirka koja je u potpunosti izrađena od prirodne gume. Razlog za drugo mesto je što, po mom mišljenju, ova prostirka predstavlja „old school“ prirodnu prostirku, dok je Liforme Yoga Mat „poslednja reč tehnike“ na ovom polju.

Treće mesto bi zauzela Manduka Pro prostirka. Ona je izrađena od specijalne vrste PVC-a, dakle u pitanju nije prirodni materijal. Međutim, materijal koji Manduka koristi, kao i sam tehnološki postupak izrade, ne sadrže štetne materijale po ljudsko zdravlje, a istovremeno garantuju veliku robusnost i trajnost.

Dimenzije

Prana Revolution

Kada ove prostirke razmotate i postavite jednu pored druge malo se iznenadite dimenzijama. Najveće iznenađenje je da, iako Manduka Pro nije mala prostirka, ona je solidno manja u odnosu na druge dve prostirke.

Manduka Pro je dugačka standarnih 180cm, široka je 66cm, što je čitavih 5cm šire od uobičajene širine Joga prostirki. Debljina ove prostirke je 6mm, što je sa druge strane znatno više od druge dve prostirke.

Naravno, kome je potrebna duža Manduka Pro, postoji i Manduka Pro XL prostirka, koja je dugačka čitavih 215cm, dok su širina i debljina iste kao kod standardnog modela.

LiForme Yoga Mat je, kada govorimo o dimenzijama, u sredini. Njena dužina je 185cm (5cm duža od Manduka Pro) dok je širina 68cm (2cm šira od Manduka Pro). Debljina ove prostirke je 4.2mm.

Dimenzije Prana Revolution prostirke su takve da pomislite da dolazi sa neke druge planete. Prana Revolution je dugačka 198cm, široka je neverovatnih 76cm, dakle 10 cm je šira od Manduka Pro prostirke. Debljina ove prostirke je svega 4mm.

Dakle, kada pričamo o raspoloživoj površini za vežbanje, onda je Prana Revolution na ubedljivo prvom mestu, na drugom mestu je LiForme Yoga Mat, dok je na trećem mestu Manduka Pro koja malo zaostaje za Liforme prostirkom.

Masa i transport

Joga Prostirke od 95 Eura Urolane

Kada prostirku često nosite sa sobom, bilo do studija ili na putovanje, onda su masa i lakoća transporta prostirke vrlo bitni faktori.

Manduka Pro je na trećem mestu u ovoj grupi, jer njena težina iznosi 3.4kg. Takođe, obim ove prostirke kada se urola je najveći (jer je prostirka debljine 6mm), pa imajte i to u vidu ako prostirku često nosite sa sobom na put. Duža verzija Manduka Pro prostirke, Manduka Pro XL (dužina 215cm) je teška čitavih 4kg, što je već ozbiljna masa.

Međutim, ako je za utehu, Manduka nudi sjajne torbe za nošenje prostirki, a posebno impresivno izgleda torba namenjena Manduka Pro i Manduka Pro XL prostirkama, u pitanju je Manduka Go Steady 3.0 Mat Bag.

Na drugom mestu se nalazi Prana Revolution prostirka čija je masa 3kg. Međutim, ono što može više da smeta kod transporta ove prostirke je širina od 76cm, pa pazite kada kupujete torbu za nju da bude dovoljno dugačka da prostirka može cela da stane.

Prvo mesto u ovom poređenju ubedljivo osvaja Liforme Yoga Mat, koja je teška „svega“ 2.5kg. Takođe, prostirka je i vrlo kompaktna kada se urola, a uz sve to obavezno dolazi sa torbom, tako da je sve spremno za „lako“ nošenje do studija ili na put.

Prijanjanje i uzemljenje

Liforme Yoga Mat

Prostirka koja nudi najbolje prijanjanje i uzemljenje u ovoj grupi je Liforme Yoga Mat. To je glatka prostirka, površinski sloj je izrađen od Eko Poiuretana i nudi sjajno prijanjanje i osećaj uzemljenja. Naravno, i sama debljina prostirke od svega 4.2mm obezbeđuje oodličan osećaj uzemljenja.

Na drugom mestu se našla Prana Revolution. Najtanja prostirka na testu (4mm) je takva da imate osećaj kao da stojite na podu, dok je prijanjanje jako dobro sve dok je prostirka suva.

Na trećem mestu je Manduka Pro, koja zbog svoje konstrukcije i debljine (6mm) ne može u potpunosti da parira ostalim prostirkama u ovom segmentu. Međutim, iako se razlike u odnosu na ostala dva konkurenta osete, daleko od toga da Manduka pro ne nudi vrlo dobro prijanjanje i osećaj uzemljenja.

Već sam pisao o tome, ali napomenuću i ovde, da je Manduka Pro pomalo klizava dok je nova, potrebno je izvesno vreme da se skine površinski sloj sa prostirke i onda će sve biti kako i treba da bude.

Udobnost

Manduka Pro

Prvo mesto u kategoriji udobnost zauzima Manduka Pro, pre svega zahvaljujući znatno većoj debljini u odnosu na druga dva konkurenta. Debljina od 6mm je praktično 50% veća od debljine konkurenata.

Ipak, ne očekujte mekanu prostirku, Manduka Pro je prilično čvrsta i veoma robusna prostirka. Ova prostirka nema nikakvih mirisa, tako da i na tom polju spada u grupu vrlo udobnih prostirki.

Na drugom mestu je Liforme Yoga Mat. Njena debljina je 4.2mm, ali bih ja rekao da je osetno udobnija nego Prana Revolution. Već sam pisao da je ova prostirka za mene lično dovoljno udobna, ali ko ima problema sa kolenima i zglobovima, preporuka je da je proba pre kupovine.

Pošto je prostirka većim delom izrađena od prirodne gume, očekivao sam da postoji karakteristični miris gume. Međutim, to nije slučaj kada govorimo o Liforme Yoga Mat, možda osetite neki miris dok je još nova i to ako je baš „pomirišete“, ali kasnije nema mirisa.

Treće mesto zauzima Prana Revolution. Ova prostirka je debljine 4mm, izrađena od prirodne gume i ovo nije baš kategorija u kojoj briljira, posebno ako imate osetljive zglobove. Da ne bude zabune, nije to ništa strašno, ali je lošije od Liforme Yoga Mat, a posebno od Manduka Pro prostirke.

Imajte u vidu da se kod ove prostirke oseća miris gume, posebno dok je nova, pri čemu ovaj miris slabi vremenom. Ja miris gume više ne osećam dok vežbam, ali kada završim sa vežbanjem i pomirišem dlanove mogu da osetim miris gume.

Trajnost i održavanje

Manduka ProOvo su stavke u kojima Manduka Pro briljira i ubedljivo zauzima prvo mesto. Manduka je jako ponosna i sigurna u svoju Pro seriju prostirki, toliko da na nju daje doživotnu garanciju da se neće pocepati ukoliko se pravilno koristi i održava.

Kvalitetna izrada i robusnost ove prostirke je očigledna kada je pogledate i opipate. Ove prostirke i posle nekoliko godina upotrebe izgledaju kao nove, potrebno ih je samo redovno održavati.

Održavanje Manduka Pro prostirke je vrlo jednostavno, najčešće je dovoljno samo je obrisati vlažnom krpom i ostaviti da se osuši. Za detaljnije čišćenje može se koristiti asepsol ili, još bolje, poseban Mandukin proizvod za čišćenje ovih prostirki.

Na drugom mestu je Prana Revolution koja zahteva malo pažljivije održavanje. Vlažna krpa će i ovde najčešće završiti posao, ali, pošto se radi o prostirci od prirodne gume, detaljnije čišćenje podrazumeva korišćenje tečnosti na sirćetnoj bazi.

Takođe, trajnost ove prostirke sigurno nije kao kod Manduka Pro modela, jer je prostirka izrađena od prirodne gume koja vremenom stari i postepeno gubi svoja svojstva.

Na trećem mestu je Liforme Yoga Mat koja je pravljena da bude ekstremno „nature friendly“, pa je zbog toga i najosetljivija. Trajnost ove prostirke definitivno nije kao kod Manduka Pro prostirke.

Održavanje je takođe specifično, Liforme preporučuje da se prostirka čisti detaljnije tek posle 5-og ili 10-og vežbanja, u međuvremenu će i vlažna krpa završiti posao.

Cena

Prana RevolutionRangirati ove tri prostirke po ceni nije lako, pre svega zato što Liforme Yoga Mat dolazi sa torbom koja je uključena u cenu koju plaćate.

Ipak, ako gledamo koliko novca je potrebno izdvojiti da bi kupili neku od ovih prostirki, onda je na prvom mestu Prana Revolution koja koštaj 95 eura. Na drugom mestu je Manduka Pro sa cenom od 100 eura. Liforme Yoga Mat je na trećem mestu i košta 135 eura.

Međutim, ako uzmemo u obzir i torbu za nošenje prostirke, onda se redosled može i promeniti i Liforme Yoga Mat može doći na prvo mesto. Jednostavno, kvalitetna i brendirana torba za Manduka Pro i Prana Revolution teško da koštaju manje od 40 eura, koliko je inicijalno Liforme Yoga Mat skuplja od druga dva konkurenta.

Kome su namenjene ove prostirke

Ovaj tekst upoređuje Joga prostirke koje spadaju u grupu najboljih Joga prostirki koje možete kupiti.

One su pravo rešenje za sve ozbiljnije vežbače, pogotovo za one koji vežbaju neki od dinamičnijih stilova Joge, kao što je Ashtanga Joga, Vinyasa Joga  ili Power Joga.

Naravno da i vežbači koji tek počinju ili oni koji vežbaju statičnije stilove mogu koristiti ove prostirke, pogotovo ako u jednom trenutku planiraju da probaju i neke od dinamičnijih stilova.

I, koja je najbolja?

Liforme Yoga Mat Grey

Kao što ste videli postoje razlike između predstavljenih prostirki i odluka za koju se odlučiti pre svega zavisi od Vaših subjektivnih prioriteta i toga šta očekujete od Joga prostirke.

Moje lično mišljenje je da, ako ne marite previše za trajnost i malo zahtevnije održavanje prostirki, a pri tom tražite odlične performanse prostirke izaberete Liforme Yoga Mat.

Ako, sa druge strane želite da kupite prostirku i da više o tome ne mislite, a da ujedno imate jako udobnu prostirku sa vrlo dobrim osećajem prijanjanja, onda bi izbor bio Manduka Pro.

Onima kojima su na prvom mestu velike dimenzije prostirke, posebno širina, i ne smeta im manja udobnost prostirki, već im je važniji osećaj prijanjanja i uzemljenja, mogu da izaberu Prana Revolution.

U tabeli ispod sumirao sam rangiranje predstavljenih prostirki po kategorijama. Prvo mesto označava najbolju prostirku u toj kategoriji.

Prostirka Liforme Yoga Mat Manduka Pro Prana Revolution
Materijal 1 3 2
Dimenzije 2 3 1
Masa i transport 1 3 2
Prijanjanje i uzemljenje 1 3 2
Udobnost 2 1 3
Trajnost i održavanje 3 1 2
Cena 3 2 1

Ukoliko ste zainteresovani za probu ili kupovinu neke od predstavljenih Joga prostirki ili neke druge Joga prostirke iz Manduka, Prana, LiForme i ReYoga asortimana, ili ukoliko imate neko pitanje ili Vam je samo potreban savet, možete me kontaktirati na 064 270 32 02, a možete koristiti i našu Kontakt formu da pošaljete poruku.

Više informacija o Joga prostirkama, kako i gde ih kupiti, koje su cene, raspoloživost modela i boja, možete naći na ovoj stranici kao i u okviru kategorije Joga prostirke.

Ukoliko koristite neku od predstavljenih Joga prostirki, slobodno u komentarima iznesite svoje utiske, bez obzira da li su oni pozitivni ili negativni i na taj način pomozimo svima koji planiraju da kupe neku od ovih prostirki.