Ideja za tekst Yoga Design Lab Infinity vs Manduka Eko vs Liforme Yoga Mat je ta što sam želeo da uporedim 3 vrhunske Joga prostirke izrađene od prirodne gume.

O Liforme Yoga Mat prostirci sam već dosta pisao, ako vas zanima ta prostirka možete naći više detalja u ovom i ovom tekstu. Međutim, do sada nisam imao prilike da iznesem svoje iskustvo o 2 isto tako jako dobre prostirke od prirodne gume: Manduka Eko i Yoga Design Lab Infinity.

Ovde moram da napomenem da je u međuvremenu Manduka odlučila da izmeni Manduka Eko model, tako da ta prostirka više neće biti dostupna u obliku u kome je testirana u ovom tekstu. Naime, nova Manduka Eko prostirka će biti 5cm uža (dakle imaće standardnu širinu od 61cm), dok će njena debljina biti povećana sa 5mm na 6mm. Ove izmene neće imati uticaj na masu prostirke, ona će i dalje biti 3.2kg.

Na kraju ovog uvoda, napomenuo bih i da sve ove prostirke možete videti, probati i kupiti u Joga Studiju Namaskar ili poručiti pouzećem u našem Web Shop-u.

Kriterijumi za poređenje Joga prostirki

Yoga Design Lab Infinity vs Manduka Eko vs Liforme Yoga Mat

Kao što je to bio slučaj i u prethodnim uporednim pregledima, gore navedene Joga podloge ću uporediti po sledećim kriterijumima:

  • Materijal od koga su prostirke izrađene
  • Dimenzije prostirke
  • Masa prostirke i lakoća transporta
  • Osećaj prijanjanja i uzemljenja dok vežbamo
  • Udobnost prostirke dok se na njoj vežba
  • Trajnost prostirke i lakoća održavanja
  • Cena prostirki

U svakoj od ovih kategorija prostirke sam rangirao od prvog do trećeg mesta, gde prvo mesto označava najbolju prostirku u toj kategoriji.

Na kraju teksta možete pronaći tabelu sa rangiranim prostirkama po kategorijama, pa ako ste nestrpljivi, možete odmah pogledati rezultate.

Sve tri predstavljene Joga strunjače sam koristio dovoljno vremena da mogu da iznesem mišljenje o njima. Konkretno, Liforme Yoga Mat koristim redovno već oko 2.5 godine, dok sam na Manduka Eko i Yoga Design Lab Infinity prostirkama vežbao između 10 do 20 puta.

Naravno, ovaj tekst je ipak samo moje lično mišljenje i preporuka je da lično probate ove prostirke.

Materijal

Yoga Design Lab Infinity

Već sam napomenuo da je ovo uporedni pregled Joga strunjača izrađenih od prirodne gume. Dakle, radi se o potpuno prirodnom materijalu, koji je neškodljiv kako za ljudsko zdravlje, tako i za životnu sredinu.

Međutim, ovde bih izneo jednu napomenu po pitanju materijala, a to je da je Manduka Eko izrađena na klasičan način, od jednog materijala (prirodne gume) tako da je njena površina čak i blago reljefna.

Sa druge strane, i Liforme Yoga Mat i YDL Inifnity prostirke pripadaju novom talasu Joga prostirki. Naime, one imaju glatku površinu na kojoj se vežba i taj tanak površinski sloj je izrađen od Eko Poliuretana. Taj površinski sloj omogućava i štampanje, odnosno graviranje tako da ove prostirke imaju neobičan, jedinstven i atraktivan izgled.

Iako bi najpoštenije bilo da sve tri Joga podloge podele prvo mesto po pitanju materijala, zbog gore navedene razlike, ja bih na prvo mesto ipak postavio Liforme Yoga Mat i YDL Infinity prostirke, dok bi na drugom mestu bila Manduka Eko prostirka.

Dimenzije

Liforme Yoga Mat PinkOvde nema dileme, Joga prostirka koja pruža najveću površinu za vežbanje je Liforme Yoga Mat. Njena dužina je 185cm, širina je 68cm, dok je debljina 4.2mm. Zbog toga je ova prostirka na prvom mestu u ovoj kategoriji.

Nešto manja prostirka koja zauzima drugo mesto u ovoj kategoriji je Manduka Eko sa dužinom od 180cm, širinom od 66cm i debljinom od 5mm. Ovde moram opet da napomenem da je Manduka u međuvremenu odlučila da promeni dimenzije Eko modela, tako da je sada model Eko dugačak standardnih 180cm, dok je širina smanjena sa 66cm na standardnih 61cm. Istovremeno, debljina prostirke je povećana sa 5mm na 6mm.

Za mene ostaje neodgovoreno pitanje zašto je Manduka uradila ove izmene. Definitvno su dobili nešto udobniju prostirku, ali po cenu manje površine za vežbanje. Kada bih mogao da biram, ja bih se pre odlučio za veću površinu za vežbanje, ali ostaje da vidimo kako će ova nova Manduka Eko prostirka biti prihvaćena na tržištu.

Treće mesto po pitanju dimenzija zauzima YDL Infinity prostirka koja je standardnih dimenzija. Dužina ove Joga podloge je 180cm, širina je 61cm, dok je debljina 5mm.

Masa i transport

Yoga Design Lab Infinity vs Manduka Eko vs Liforme Yoga Mat

Težina Liforme Yoga Mat prostirke je 2.5kg i to je najlakša prostrika u ovom poređenju. Takođe, ova prostirka obavezno dolazi sa sasvim korektnom torbom (potpuno zatvorenom), tako da je pitanje transporta rešeno. Zbog toga je Liforme Yoga Mat na prvom mestu u ovoj kategoriji.

Na drugom mestu po pitanju mase i transporta je YDL Infinity Joga prostirka. Težina ove prostirke je 2.8kg i uz to ova prostirka dolazi sa praktičnim nosačem prostirke. Naravno, torba je bolje rešenje od nosača, ali i nosač je sigurno praktičniji od nošenja prostirke u ruci.

Manduka Eko prostirka je teška 3.2kg i težina je ista i za „stari“ model od 5mm kao i za novi model od 6mm. Uz Manduka Eko Joga podlogu se ne dobija ni torba ni nosač, mada Manduka ima zaista veliki izbor torbi i nosača koje možete naknadno kupiti. Ove činjenice postavljaju Manduka Eko Joga prostirku na treće mesto po pitanju mase i transporta.

Prijanjanje i uzemljenje

Manduka Eko

Kada me neko pita koja Joga prostirka ima najbolje prijanjanje, ja odgovorim da je to Manduka Eko prostirka. Prosto, grip na Manduka Eko prostirci je tako dobar, da morate biti oprezni kada radite iskorak da slučajno ne zakačite nožnim prstom prostirku, jer će vas to sigurno boleti.

Manduka Eko ima površinu koja je blago reljefna, odnosno hrapava i, po mom mišljenju, grip je odličan i kada su dlanovi i stopala suvi i kada su vlažni od znoja. Ipak, to je samo moj utisak, preporučujem da, ako ste u prilici, probate ovu prostirku. Dakle, prvo mesto po pitanju prijanjanja zauzima Manduka Eko prostirka.

Na drugom mestu bi bila Liforme Yoga Mat, koja isto pruža odlično prijanjanje, a uz malu debljinu od 4.2mm nudi i odličan osećaj uzemljenja.

Treće mesto zauzima YDL Infinity Joga podloga čije prijanjanje je sasvim korektno i kada su dlanovi i stopala vlažni, ali nudi nešto slabiji osećaj uzemljenja, pre svega zbog debljine od 5mm.

Udobnost

Manduka Eko

Po pitanju udobnosti prvo mesto u ovoj kategoriji bi osvojila Manduka Eko prostirka. Čak i „stari“ model od 5mm je bio dovoljno udoban, a novi od 6mm je još udobniji.

Međutim, iako su sve 3 prostirke izrađene od prirodne gume, miris gume je ubedljivo najprisutniji na Manduka Eko prostirci. Taj miris je najjači dok je prostirka nova, a vremenom on slabi da bi najčešće posle nekog vremena potpuno nestao. Taj miris je subjektivna kategorija i meni lično nije neprijatan i ne smeta mi tokom vežbanja, ali imajte na umu i ovaj faktor ako imate osetljivije čulo mirisa.

Odmah iza Manduka Eko modela po pitanju udobnosti je YDL Infinity prostirka, koja sa svojih 5mm debljine nudi sasvim pristojnu udobnost, čak i za ljude sa osetljivim kolenima i zglobovima.

Na trećem mestu je Liforme Yoga Mat, koja je sa 4.2mm i najtanja prostirka od svih predstavljenih. Međutim, ja lično, ova prostirku ne doživljavam kao neudobnu, ja bih radije rekao da je ona dovoljno udobna.

Miris gume dok je prostirka nova se znatno manje oseća kod YDL Infinity i Liforme Yoga Mat, ako se uopšte i oseti.

Kao i kod prijanjanja i uzemljenja, opet bih preporučio da probate udobnost ovih prostirki, jer su to vrlo subjektivne kategorije.

Trajnost i održavanje

Yoga Design Lab Infinity vs Manduka Eko vs Liforme Yoga Mat

Iako ovde nisu predstavljene Joga prostirke koje su ekstremno robusne i trajne, kao što su to prostirke iz Manduka Pro serije, sve tri predstavljene prostirke su vrlo kvalitetne i služiće dugo svojoj svrsi.

Ipak, na prvo mesto u ovoj kategoriji bih postavio Manduka Eko prostirku, koja, bar meni, deluje robusnije i izdržljivije od ostala dva modela, pre svega jer je izrađena na klasičan način.

Što se tiče održavanja ove prostirke Manduka preporučuje specijalizovano Manduka sredstvo za čišćenje prostirki od prirodne gume. Ovo sredstvo je bazirano na sirćetu, ali ima jako prijatan miris.

Ukoliko želite da sami napravite sredstvo za čišćenje prostirki od prirodne gume, onda na Internetu vežbači prpeoručuju mesavinu sirćeta i vode u odnosu od 1:1 do 1:20. Ja to nisam probao, pa vam ne mogu dati savet iz prve ruke.

Drugo mesto u ovoj kategoriji bi podelili YDL Infinity i Liforme Yoga Mat Joga podloge, koje su po mnogo čemu vrlo slične. Naime, moj utisak je da je pri konstruisanju YDL Infinity prostirke glavni uzor bio upravo Liforme Yoga Mat.

Njihovo održavanje je pomalo specifično, uglavnom je dovoljno da se obrišu posle vežbanja vlažnom krpom. Kada želite da ih detaljnije obrišete, recimo posle 5-og ili 10-og vežbanja, onda u vodu za čišćenje dodajte i par kapi tečnog sapuna ili deterdženta za sudove i onda obrišite prostirku. Potom isperite krpu i opet obrišite prostirku, sačekajte da se osuši, pa je onda urolajte.

Cena

Yoga Design Lab Infinity Strap and Liforme Yoga Mat BagNa prvo mesto u ovoj kategoriji bi došla YDL Infinity prostirka čija cena iznosi 90 eura. Ipak, uzmite u obzir da uz ovu prostirku obavezno dolazi i nosač prostirke, koji se recimo kod Manduke dodatno kupuje.

Na drugom mestu je Manduka Eko prostirka sa cenom od 90 eura.  To je cena samo za prostirku i dodatni nosač ili torba se kupuju posebno.

Na trećem mestu je Liforme Yoga Mat sa cenom od 135 eura. Naizgled znatno viša cena od prethodna dva modela biva donekle opravdana činjenicom da ova prostirka dolazi sa sasvim korektnom i potpuno zatvorenom torbom.

Ako uključite i cenu kvalitetne torbe za YDL Infinity i Manduka Eko, dolazimo do uporedivih cena.

Nadam se da će vam gore izneto poređenje pomoći da se odlučite i napravite pravi izbor za vas.

Ukratko, ukoliko tražite najbolje prijanjanje i udobnost, onda je verovatno najbolji izbor Manduka Eko.

Sa druge strane ukoliko cenite veliku površinu za vežbanje i lakoću transporta, onda je Liforme Yoga Mat odlično rešenje.

Ako želite atraktivnu prostirku koja ima sasvim korektnu udobnost i prijanjanje, onda možete izabrati YDL Infinity Joga prostirku.

U tabeli ispod sumirao sam rangiranje predstavljenih Joga podloga po kategorijama. Prvo mesto označava najbolju prostirku u toj kategoriji.

Prostirka Liforme Yoga Mat Manduka Eko Yoga Design Lab Infinity
Materijal 1 2 1
Dimenzije 1 2 3
Masa i transport 1 3 2
Prijanjanje i uzemljenje 2 1 3
Udobnost 3 1 2
Trajnost i održavanje 2 1 2
Cena 3 2 1

Ukoliko ste zainteresovani za probu ili kupovinu neke od predstavljenih Joga prostirki ili neke druge Joga prostirke iz Manduka, LiForme, Yoga Design Lab, Prana i ReYoga asortimana, ili ukoliko imate neko pitanje ili Vam je potreban savet, možete me kontaktirati porukom ili pozivom na 064 270 32 02 ili možete koristiti našu Kontakt formu da pošaljete poruku.

Da proverite šta od opreme za Jogu je trenutno dostupno, kao i da poručite pouzećem nešto od opreme, posetite našu Web prodavnicu.