„Koliko traje čas Joge u vašem studiju?“

„Čas traje sat i 45 minuta.“

„Mislite 45 minuta?“

„Ne, jedan sat i 45 minuta.“

Tišina od par sekundi.

 

Dijalog sličan ovom se često vodi kada se novi vežbači informišu o časovima Joge u našem studiju. Mi potom pokušavamo da im ukažemo da je vežbanje Joge malo drugačiji vid fizičke aktivnosti od onih na koje su navikli. Cilj nam je da novi vežbači dođu na probni čas, jer posle njega uglavnom imaju odgovore na pitanja slična ovom.

Ovim tekstom ne želim nikoga da ubeđujem da je ovo idealno trajanje Joga časa, želim samo da objasnim zašto smo se odlučili za tu dužinu časa. Iskreno, ni mi sami nismo sigurni da li zbog relativno dugog časa u startu odbijamo neke od potencijalnih novih vežbača.

Da bih odgovorio na pitanje postavljeno u naslovu, mislim da je najbolje da objasnim strukturu tipičnog Joga časa u našem studiju, sa navođenjem okvirne dužine trajanja svakog od njegovih delova.

Disanje, centriranje i distanciranje od svakodnevnice

Za ljude koji ranije nisu vežbali Jogu ovaj deo časa, uz Joga Nidru, predstavlja iznenađenje i potpunu novost.

Distanciranje od svakodnevnih dešavanja, odnosno smirivanje uma u početku deluje možda apstraktno, ali je jedan od stubova Joga prakse. Tokom vežbanja Joge želimo da budemo prisutni ovde i sada, a to je nemoguće sa uznemirenim umom.

Novi vežbači bi trebali da usvoje činjenicu da je pravilno jogičko disanje sastavni i veoma važan deo Joga prakse. Tokom ovog dela časa vežbamo Ujjayi pranajamu ili neku varijaciju ove pranajame. To duboko i sporo disanje utiče na smirivanje uma i centriranje na sadašnji trenutak.

Ovaj deo časa traje 10-ak minuta.

Da li može kraće?

Može, naravno.

Međutim, ako već možemo, cilj nam je da vežbačima pružimo priliku da usvoje puno Jogičko disanje i da se postepeno i kvalitetnije pripreme za nastavak vežbanja.

Zagrevanje pre vežbanja, pa zar baš mora?

Kada kažem zagrevanje u Jogi, tada mislim na izvođenje lakših, dinamičnih asana koje treba da nas pripreme za zauzimanje zahtevnijih, statičnih položaja.

Ovaj deo časa kod nas traje oko 10-ak minuta i opet se postavlja pitanje: da li može kraće?

Naravno.

Ukoliko redovno vežbate, više od 3, 4 puta nedeljno, onda se ovaj deo može znatno skratiti.

Medjutim, najčešća situacija u našem studiju je da vežbači vežbaju dva puta nedeljno, a ima i onih koji dolaze samo jednom nedeljno. Takođe, često dolaze novi vežbači koji nikada ranije nisu vežbali Jogu ili, još rizičnije, vežbači koji godinama nisu ništa vežbali ili su imali neku povredu čije se posledice još uvek osećaju.

Najvažnija stvar pri vežbanju bilo čega je da se sačuvate od povreda, sve ostalo će doći vremenom. Pravilno zagrejano telo znatno smanjuje rizik od povreda.

Posebno treba obratiti pažnju na vrat, ramena, kičmu, leđa, kukove, kolena. Lagane, dinamične vežbe, sa umerenim istezanjem su odlično rešenje za temeljno zagrevanje.

Dokle više te asane?

Glavni deo časa podrazumeva zauzimanje različitih Joga položaja, asana. Postoji nekoliko načina kako pravilno koncipirati čas Joge.

Mi se recimo trudimo da na svakom času pokrijemo u određenom procentu sve velike grupe asana: razne varijacije pozdrava suncu, stojeće asane, asane usmerene na centralni deo tela (core), asane koje snažnije angažuju ruke i ramena (Arm Balances), ekstenzije (Back Bends), fleksije (Forward Bends), uvrtanja (Twists), inverzni položaji.

Iako je naglasak časa na jednoj velikoj grupi asana (na primer na ekstenzijama ili uvrtanjima), to ne znači da se zanemaruju asane iz ostalih grupa. To samo znači da se asane iz grupe koja se naglašava na tom času rade u nešto većem procentu nego asane iz ostalih grupa.

Koliko je to konkretno asana teško je reći, ali recimo da se broj kreće između 20 i 30 asana (imajte u vidu da se mnoge asane rade prvo na jednu, pa onda na drugu stranu).

Ovaj deo časa traje oko sat i 10 minuta.

Ne morate da pitate, naravno da može i kraće.

Opet, naša želja je da pružimo više, da ne brzamo, da vežbači imaju vremena da polako i pravilno uđu u položaj i napuste ga, kao i da pokrijemo sve velike grupe asana.

Napokon Joga Nidra

Joga Nidra se može doživeti i kao nagrada za prethodni uloženi trud tokom vežbanja. Pitanje je koliku nagradu želite: 5 minuta, 10 minuta, 15 minuta ili više? Kod nas u studiju ova nagrada traje 15-ak minuta.

Da li može kraće?

Da. Umesto Joga Nidre moguće je ostati u Savasani (završna poza) bar 5 minuta i dopustiti da se integrišu efekti vežbanja.

Izbaciti Savasanu, odnosno relakasaciju na kraju vežbanja nije preporučljivo. Mnogi Savasanu smatraju za najvažniju asanu, jer se u tom opuštenom položaju, u miru i tišini dešava revitalizacija i balansiranje našeg celokupnog bića.

Zbog toga, ako možete, ne uskraćujte sebi tu blagodet, nagradite se, zaslužili ste.

Još neki razlozi

Mi smo Joga studio, u našem prostoru se vežba samo Joga i mi nemamo obavezu da napustimo prostor u određeno vreme. To nam daje veliku slobodu pri određivanju dužine časa. Nije retkost da čas ponekad traje i malo duže, jednostavno vreme nam proleti dok vežbamo.

Zanimljivo je da naši redovni vežbači ne iznose zamerke na trajanje časa i još uvek nam ne sugerišu da čas skratimo.

Iz toga zaključujemo, nadam se ispravno, da nismo pogrešili kada smo odredili trajanje časa. Naš je utisak da na taj način našim vežbačima pružamo kompletniji doživljaj koji daje i bolje efekte.

Šta vi mislite? Da li vama trajanje časa od sat i 45 minuta deluje kao prepreka da vežbate Jogu? Koja dužine časa bi vama bila prihvatljiva? Slobodno iznesite svoje mišljenje u komentarima, nama će puno značiti.