U prvom tesktu o Prana Joga prostirkama dat je pregled prostirki izrađenih od Thermoplastic Elastomer (TPE) materijala. U ovom tekstu nastavljamo sa opisom Prana Joga prostirki izrađenih od prirodne gume.

Na kraju teksta mođete naći i instrukcije kako ove prostirke možete kupiti u Srbiji.

Indigena Natural Yoga Mat

Prana Indigena Natural Yoga Mat

 

Indigena Natural Yoga Mat prostirka je u potpunosti napravljena od prirodne gume. Iz toga sledi da prostirka ne sadrži toksične materijale.

Površina na kojoj se vežba ima teksturu drveta i pruža vrlo stabilan oslonac pri vežbanju.

Radi se o prostirci priličnih dimenzija: dužina je 198cm, širina 66cm (standardna širina prostirki je oko 60cm), dok je debljina prostirke 4mm. Manja debljina prostirke pruža bolji osećaj stabilnosti, što je važno u balans pozama. Sa druge strane, nisam naišao na komentare da je prostirka zbog toga neudobna, ali ipak treba biti oprezan ako imamo osetljiva kolena i zglobove.

Zbog većih dimenzija i materijala od koga je napravljena ova prostirka teži 2.77kg, pa imajte to na umu ukoliko tražite laku prostirku.

Ova prostirka je namenjena vežbačima koji intenzivnije vežbaju Jogu, kao i vežbačima koji praktikuju neki od dinamičnih stilova Joge. U svakom slučaju predstavlja nivo iznad E.C.O Yoga Mat i odlično podnosi skokove i upore.

Pošto je prostirka napravljena od 100% prirodne gume, to je ujedno i najveća mana ove prostirke. Naime, prirodna guma ima karakterističan miris koji vremenom slabi, da bi posle izvesnog perioda potpuno nestao. Dakle, potrebno je biti strpljiv u početnom periodu korišćenja prostirke dok miris gume ne nestane.

Druga mana prostirke je da nije idealna za Bikram ili Hot Jogu, jer, usled obilnog znojenja, dolazi do klizanja. Prana ima drugo rešenje za ove stilove.

Prostirka je dostupna u nijansama crvene, plave i ljubičaste boje.

Cena Indigena Natural Yoga Mat je 100 eura.

Revolution Mat

Prana Revolution Yoga MatOvo je top model u ponudi Prana prostirki.

Prana Revolution prostirku koristim već duže vremena, paralelno sa Manduka Pro prostirkom, pa mogu da iznesem svoje mišljenje o njoj.

Pre svega, prvo što vas prijatno iznenadi su dimenzije ove prostirke. Dužina je 198cm, širina čak 76cm (imajte u vidu da je standardna širina prostirki oko 60cm, dok je, na primer, Manduka Pro široka 66cm), a debljina je 4mm. Kada neko vreme vežbate na ovoj prostirci, pa onda pređete na neku drugu, imate osećaj da je ta druga prostirka mnogo manja, pre svega uža. Naravno, to je samo subjektivni osećaj, verovatno je i širina te druge prostirke dovoljna za većinu vežbača.

Težina ovako velike prostirke je oko 3kg, pa uzmite to u obzir ako često putujete ili prostirku treba dugo da nosite do studija.

Kao i Indigena Natural Yoga Mat, Revolution mat je izrađena 100% od prirodne gume i ne sadrži toksične materijale.

Osećaj stabilnosti i prijanjanja u dlanovima i stopalima je odličan. Dok god je suva, nema ni traga od klizanja. Mnogi vežbači smatraju ovu prostirku jednom od najboljih prostirki i pogotovo ističu njene dimenzije, malu težinu s obzirom na dimenzije, stabilnost, prijanjanje, odličan osećaj u balans pozama, manje opterećenje u zglobovima šaka, kao i dugotrajnost.

Međutim, zbog debljine od svega 4mm i ukoliko uz to imate osetljiva kolena i zglobove, u nekim pozama vam ova prostirka može biti neudobna. U takvim slučajevima najbolje je da ako možete probate ovu prostirku pre kupovine.

Ako je prostirka vlažna od znoja, postaje klizava, pa nije dobro rešenje za Hot ili Bikram Jogu.

Možda je najveća mana gumenih prostirki karakterističan miris, koji je prisutan dok je prostirka nova i koji vremenom bledi. Ipak, da li će potpuno nestati zavisi od same prostirke, ali i od subjektivnog osećaja samog vežbača. Ja recimo više ne osećam miris gume dok vežbam, ali kada završim sa vežbanjem miris gume ostaje na dlanovima. On je čak blago prisutan i posle par pranja ruku sapunom. Uzmite ovo u obzir ukoliko ste osetljiviji na miris gume.

Prana Revolution prostirka je pre svega namenjena zahtevnijim vežbačima kao i onima koji vežbaju dinamične stilove Joge.

Ovu prostirku ne treba ostavljati napolju na suncu, već je treba posle svake upotrebe treba prebrisati i urolati. Izloženost suncu može da ošteti površinu na kojoj se vežba i prostirka postaje nestabilna i klizava.

Takođe, pošto se radi o prostirci sa konstrukcijom otvorenih ćelija („Open Cell“), prostirka se mora redovno čistiti toplom vodom i blagim deterdžentom.

Ukratko, prednosti Prana Revolution prostirke su:

  • dimenzije, vrlo velika površina za vežbanje
  • stabilnost i prijanjanje
  • izrađena je od prirodnog materijala
  • nešto veća širina od uobičajene

Mane ove prostirke bi bile:

  • prisutan prirodni miris gume dok je prostirka nova, posle izvesnog vremena miris nestaje
  • težina, mada s obzirom na dimenzije, težina nije prevelika
  • u slučajevima osetljivih kolena i zglobova, može biti neudobna u nekim položajima
  • cena

Prana Revolution prostirka je dostupna u crnoj i zelenoj boji.

Cena Revolution Mat je 106 eura.

Transformation Mat

Prana Transformation Yoga MatZa sve one koji praktikuju Hot ili Bikram Jogu pri kojoj dolazi do intenzivnog znojenja, rešenje za siguran oslonac pri vežbanju je Transformation Mat.

Strana na kojoj se vežba je napravljena od mikrofibera (75% poliester i 25% najlon). Strana koja ide na pod izrađena je od 100% prirodne gume.

Dimenzije ove prostirke su dužina 173cm, širina 66cm, dok je debljina svega 1.5mm. Radi se dakle o vrlo tankoj prostirci koja se, radi udobnijeg vežbanja, najčešće koristi preko neke druge prostirke.

Osnovna karakteristika ove prostirke je da nudi odličan i siguran oslonac čak i kada je prostirka mokra, što je čini idealnom za hot jogu. Dakle, sa ovom prostirkom nema klizanja čak i u uslovima visoke temperature i vlažnosti vazduha.

Takođe, zbog svoje male debljine i težine, prostirka je idealna za nošenje na putovanja, odnosno ne zauzima puno mesta u koferu.

Već je napomenuto da mala debljina prostirke može biti problem u nekim pozama pre svega za kolena. Rešenje je da se koristi preko neke druge prostirke.

Transformation mat je dostupna sa zanimljivim printom u plavoj i zelenoj nijansi.

Cena ove prostirke je 68 eura.

Belize Printed Xtra Lite Mat

Prana Belize Printed Xtra Lite MatOvo je još jedan model prostirke idealan za putovanja. Odlikuje je i vrlo zanimljiv dizajn, odnosno print na strani na kojoj se vežba.

Prostirka je prilične dužine i širine: 181cm x 66cm. Debljina je svega 1.5mm, a težina samo 0.98kg. Lako se urola ili presavije i ne zauzima puno mesta u prtljagu.

Izrađena je od prirodne gume i ne sadrži otrovne materije.

Iako je jako tanka, pruža odličan oslonac, odnosno ne kliza se, bar ne dok je suva. Nije najbolji partner za Hot i Bikram jogu, jer dolazi do klizanja u takvim uslovima.

Može biti i neudobna za kolena vežbača u određenim pozama, pa u tim lsučajevima treba koristiti peškir ili tanko ćebe ispod kolena.

Belize Printed Xtra Lite Mat je dostupna sa jednom bojom i dizajnom.

Cena ove prostirke je 72 eura.

Prana Joga Prostirke u Srbiji

Kao što je rečeno u prvom delu priče o Prana Joga prostirkama, u našem studiju gotovo uvek imamo manju količinu Prana prostirki za prodaju. Ukoliko neki model ili boju trenutno nemamo u studiju, možete je preko nas poručiti i prostirka je u Beogradu za najviše dve do tri nedelje.

Za sve dodatne informacije možete pozvati na broj telefona 064 270 32 02 ili nam poslati email na adresu office@yoga-studio-namaskar.com