Ukoliko tek počinjete sa vežbanjem Joge ili ukoliko pretežno vežbate statičniji stil Joge, onda su Prana E.C.O., Manduka Welcome ili ReYoga Free Light prostirke koje trebate uvrstiti u najuži izbor.

U ovom tekstu ću uporediti ulazne modele Joga prostirki vodećih svetskih proizvođača. Konkretno, tekst se bavi prednostima i manama sledećih Joga prostirki:

Kriterijumi za poređenje Joga prostirki

Kriterijumi za poređenje su isti kao i u prethodnom tekstu u kome smo upoređivali Joga prostirke iz najviše klase, sa cenom od 95 plus eura. Radi lakšeg snalaženja ponoviću kriterijume za poređenje i ovde:

  • Materijal od koga su Joga prostirke izrađene
  • Dimenzije prostirke
  • Masa prostirke i lakoća transporta
  • Osećaj prijanjanja i uzemljenja
  • Udobnost prostirke
  • Trajnost prostirke i lakoća održavanja
  • Cena prostirki

Joga prostirke se u okviru svake kategorije rangiraju od prvog do trećeg mesta, gde prvo mesto označava najbolju prostirku u toj kategoriji.

Da bi tekst bio što tačniji i objektivniji, i ovog puta upoređujem prostike koje sam lično koristio.

Konkretno, Prana E.C.O. prostirku sam koristio dugi niz godina, kao jedinu ličnu prostirku, dok sam na Manduka Welcome i ReYoga Free Light vežbao u proseku između 5 do 10 puta.

Prana ECO vs Manduka Welcome vs ReYoga Free Light

Posebna pogodnost kod sve 3 predstavljene Joga strunjače je da se na njima može vežbati na obe strane. Najčešće je boja prostirke različita na jednoj i drugoj strani, tako da kupovinom jedne prostirke dobijate dve boje.

Nadam se da će Vam ovaj tekst pomoći ukoliko tražite prostirku iz ove klase prostirki.

Inače, ove prostirke možete kupiti u Joga studiju Namaskar, a raspoložive boje i cene pogledajte u našem Web Shop-u.

Sa druge strane, pozivam Vas i da dođete do studija Namaskar i lično probate svaki od predstavljenih modela, naravno uz prethodnu najavu i dogovor oko termina za probu.

Materijal

U ovoj kategoriji nema smisla upoređivati gore navedene prostirke, jer su sve 3 izrađene od istog materijala.

Radi se o materijalu poznatom kao Thermo Plastic Elastomer (TPE) koji je vrlo zahvalan za izradu Joga podloga.

Odlikuje ga mala masa, izuzetna udobnost i elastičnost kao i jednostavno održavanje. Deklarisan je kao ekološki proizvod (Eco Friendly), i ne sadrži po ljude štetne materije i isparenja. Čak se i postupak izrade Joga prostirki od ovog materijala deklariše kao takav da ne zagađuje prirodu.

Očigledno je da je ovaj materijal trenutno standard za izradu prostirki iz ove klase Joga prostirki.

Ako bi baš tražili razlike u pogledu materijala, onda bi mogli da kažemo da sama čvrstina, odnosno gustina materijala od kojih su prostirke izrađene nije ista. Tako je na primer Manduka Welcome prostirka nešto tvrđa i rekao bih robusnija od Prana E.C.O. i ReYoga Free Light.

Ipak, neka krajnji rezultat poređenja ove 3 Joga podloge bude takav da sve tri dele prvo mesto.

Dimenzije

Prana ECO Joga prostirkaAko već nema razlike u materijalu od koga su prostirke izrađene, onda su dimenzije kategorija gde postoje bitne razlike.

Na prvo mesto u ovoj kategoriji dolazi Prana E.C.O. prostirka. Njene dimenzije su dužina 183cm, širina 61cm i debljina 5mm. To su dimenzije koje odgovaraju većini vežbača, pa čak i oni visoki do 190cm neće imati bitnijih zamerki na prostor raspoloživ za vežbanje.

Na drugo mesto bih stavio ReYoga Free Light koja je dugačka 183cm i široka 61cm, ali je njena debljina svega 3mm.

Dakle, dimenzije ove prostirke su takve da odgovaraju većini vežbača. Vežbači pre svega treba da vode računa o relativno maloj debljini ove prostirke, ali više o tome u delu o udobnosti prostirki.

Na trećem mestu je Manduka Welcome. Njena širina i debljina je ista kao Prana E.C.O. i ReYoga Free Light, ali je ova prostirka dugačka 174cm. Osobama višim od 180cm preporučio bih da probaju ovu prostirku pre kupovine i na licu mesta se uvere da li je dovoljno dugačka za njihovu visinu.

Ja sam recimo visok 183cm i bez nekih problema sam vežbao na Manduka Welcome prostirci, čak i u Shavasani sam uspevao da postavim sve delove tela na prostirku. Međutim, ako ste viši od 180cm, i ako imate priliku da probate ovu prostirku, savet je da je ipak lično probate pre kupovine.

Masa i transport

Prana ECO vs Manduka Welcome vs ReYoga Free Light

Ukratko, sve 3 prostirke su vrlo lagane.

Praktično ih nećete osetiti tokom nošenja. Međutim, i ovde postoje razlike, ne toliko u težini već u praktičnosti transporta, odnosno u obimu prostirki kada su urolane.

Najlakša prostirka od 3 predstavljene i prvo mesto u ovoj kategoriji pripada ReYoga Free Light.

Njena težina je svega 0.8kg, pre svega zbog veoma male debljine od 3mm. Ne samo da je ova prostirka najlakša, već je i njen obim najmanji kada se urola. Kao što se vidi na slici, obim je osetno manji od Manduka Welcome i Prana E.C.O. prostirki, pa će i zauzimati manje mesta pri transportu.

Drugo mesto u ovoj kategoriji bi podelile Manduka Welcome i Prana E.C.O. prostirke. One su praktično iste težine koja se kreće oko 1kg, a i obim urolanih prostirki je sličan.

Prijanjanje i uzemljene

Manduka Welcome Joga prostirkaPrijanjanje u pozama je odlično na sve tri prostirke. Ipak, ova tvrdnja važi sve dok dlanovi i stopala nisu vlažni. Tada je prijanjanje nešto lošije, ali i dalje sasvim zadovoljavajuće.

Manduka Welcome bi zbog svoje nešto tvrđe strukture i nešto reljefnije površine bila pobednik u ovoj kategoriji. Dodatna prednost Manduka Welcome prostirke pri vežbanju je postojanje ugravirane linije duž prostirke što pomaže pri poravnanju u položajima, posebno kod početnika.

Drugo mesto bi zauzela ReYoga Free Light prostirka i to pre svega zbog debljine od svega 3mm, što pruža nešto bolji osećaj uzemljenja nego kod druge dve prostirke.

Na trećem mestu je Prana E.C.O., pri čemu treba imati u vidu da su razlike u odnosu na druge dve prostirke zaista male. Drugim rečima, Prana E.C.O. nudi vrlo dobro prijanjanje i osećaj uzemljenja.

Udobnost

Prana ECO Joga Prostirka

Na udobnost prostirki utiče debljina Joga prostirke, materijal od koga je izrađena prostirka kao i gustina tog materijala.

Na prvo mesto u ovoj grupi dolazi Prana E.C.O. koja je sa svojih 5mm debljine zaista udobna prostirka. Prana E.C.O. bi bila preporuka za sve koji imaju problema sa kolenima i zglobovima uopšte.

Odmah iza Prana E.C.O. po pitanju udobnosti dolazi Manduka Welcome. To je takođe vrlo udobna prostirka, doduše izrađena od nešto gušćeg materijala, pa pod prstima deluje čvršće i robusnije.

I Prana E.C.O. i Manduka Welcome su izuzetno udobne prostirke i trebale bi biti prvi izbor vežbačima koji pre svega traže udobnu prostirku.

ReYoga Free Light prostirka je sa svojih 3mm debljine ipak znatno iza ostale dve prostirke, ali i dalje začuđujuće udobna za svoju debljinu. Prilično je mekana i ko nema problema sa osetljivim kolenima i zglobovima, može slobodno da je uzme u razmatranje i ne treba da se plaši debljine od svega 3mm.

Trajnost i održavanje

Manduka Welcome Joga prostirka

Moje iskustvo sa prostirkama izrađenim od TPE materijala je da mogu da traju zaista dugo ukoliko se na njima praktikuju statičniji stilovi Joge i ukoliko se na njima vežba umereno, recimo 2 ili 3 puta nedeljno.

Pošto su sve tri prostirke izrađene od istog materijala, nije lako rangirati ih po pitanju trajnosti. Slična je situacija i po pitanju održavanja.

Vrlo se jednostavno održavaju, ne upijaju vodu i znoj, jako se brzo suše kada se prebrišu mokrom krpom ili istuširaju.

Više o održavanju Prana E.C.O. prostirke (a isti je slučaj i sa Manduka Welcome i ReYoga Free Light prostirkama) možete pročitati na ovoj stranici.

Zbog svega toga bi ove tri prostirke podelile prvo mesto u ovoj kategoriji.

Cena

Rekao bih da sve 3 predstavljene prostirke spadaju u grupu Best Buy prostirki. Pod tim mislim na to da za uloženi novac dobijate puno, pogotovom ako vežbate statičnije stilove Joge.

Prvo mesto u ovoj kategoriji kao najjeftinija prostirka osvaja ReYoga Free Light. Njena cena je 40 eura ako je kupujete u Joga studiju Namaskar.

Drugo mesto dele Prana E.C.O. i Manduka Welcome prostirka jer je njihova cena ista i iznosi 55 eura ako ih kupujete u Joga studiju Namaskar.

Izbor boja za svaku od predstavljenih prostirki je prilično bogat, ali se uvek radi o jednobojnim prostirkama (doduše sa dva lica), tako da cena ne zavisi od izabrane boje.

Kome su namenjene ove prostirke

Sve tri predstavljene prostirke su odlično rešenje kako za nove Joga vežbače, tako i za one koji uglavnom vežbaju statičnije stilove Joge. Kod nas se ti statičniji stilovi Joge najčešće jednostavno zovu Hatha Joga.

One pružaju vrlo dobro prijanjanje i osećaj uzemljenja, pri čemu su prilično udobne. Izuzetno su lagane, a održavanje je jednostavno.

Možda je lakše odgovoriti na pitanje ko ne treba da obraća pažnju na ove prostirke. To su pre svega vežbači koji vežbaju neki od dinamičnijih stilova Joge, kao što je Ashtanga ili Power Joga.

Ovi stilovi podrazumevaju puno upora (Chaturangi), skokova (Jump Back i Jump Through), kao i mnoge druge vinyase.

Sve to traži od prostirke znatno čvršću i robusniju konstrukciju, pa bi ove prostirke u uslovima opisane upotrebe brzo pokazale znake habanja. Ukoliko tražite rešenje baš za dinamične stilove Joge, pročitajte sledeći tekst.

Ko je pobednik

Prana ECO vs Manduka Welcome vs ReYoga Free Light

Kao i uvek, pobednika nije lako odrediti, jer to zavisi od toga koje karakteristike više vrednujete pri upoređivanju prostirki. Zbog toga ovaj tekst i sadrži mnoštvo kategorija za poređenje.

Ako bih pokušao da sumiram rezultate i još malo Vam pomognem onda bih rekao sledeće:

Ukoliko tražite pre svega udobnu prostirku čije su dimenzije dovoljne za većinu vežbača onda je Prana E.C.O. odlično rešenje.

Ako sa druge strane više vrednujete nešto robusnije prostirke sa možda malo boljim prijanjanjem nego kod Prana E.C.O. prostirke, a pri tom ste niži od 180cm, onda je super izbor Manduka Welcome.

Ukoliko pak želite Joga prostirku koja je vrlo lagana i laka za transport, a istovremeno nemate specijalne prohteve po pitanju udobnosti i ne želite da date više od 40 eura za prostirku, tada izaberite ReYoga Free Light Joga podlogu.

Tabela ispod sadrži sumirane podatke o rangiranju predstavljenih prostirki po kategorijama. Prvo mesto označava najbolju prostirku u toj kategoriji.

Prostirka Prana E.C.O. Manduka Welcome ReYoga Free Light
Materijal 1 1 1
Dimenzije 1 3 2
Masa i transport 2 2 1
Prijanjanje i uzemljenje 3 1 2
Udobnost 1 2 3
Trajnost i održavanje 1 1 1
Cena 2 2 1

Ukoliko ste zainteresovani za probu ili kupovinu neke od predstavljenih Joga prostirki ili neke druge Joga prostirke iz Manduka, Prana, LiForme i ReYoga asortimana, ili ukoliko imate neko pitanje ili Vam je samo potreban savet, možete me kontaktirati na 064 270 32 02, a možete koristiti i našu Kontakt formu da pošaljete poruku.

U našoj Web prodavnici možete pronaći veliki izbor Joga prostirki i ostale opreme za Jogu. Koristeći naš Web Shop, opremu možete rezervisati i preuzeti u studiju Namaskar ili izabrati opciju da Vam se oprema pošalje Post Express-om na kućnu adresu.

Ukoliko koristite neku od predstavljenih Joga prostirki, slobodno u komentarima iznesite svoje utiske, bez obzira da li su oni pozitivni ili negativni i na taj način pomozimo svima koji planiraju da kupe neku od ovih prostirki.